ceturtdiena, 2014. gada 13. februāris

Arī mūs šogad ēnoja!

2014. gada 12.februārī RTU Zinātniskajā bibliotēkā Raivo Tambergs no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 8. soc. klases ēnoja Informācijas un pakalpojumu nodaļas vadītāju Lāsmu Zariņu.

Raivo raksta :
RTU Zinātniskajā bibliotēkā esmu pirmo reizi. Man šeit ļoti patīk. Šodien ēnoju Lāsmu Zariņu un iepazinos ar viņas ikdienas darba pienākumiem, apskatīju arī bibliotēkas filiāles un piedalījos intervijā ar bibliotēkas direktori Aiju Janbicku.
Šeit ir vairākas lietas, kas mani pārsteidza – bibliotekāra darbs ir interesants, jo ir jāprot atrast atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, piemēram, studenti jautāja, kur atrast informāciju par monte-karlo metodi, par datora smadzeņu interfeisu, par lauksaimniecību pilsētvidē. Pirmo reizi sapratu, ka ir tādas zinātniskas datubāzes, kur ir iespējams atrast vajadzīgo, pat, ja jāmeklē kaut kas ļooooti sarežģīts. Manuprāt, tas līdzinājās detektīva darbam!

ceturtdiena, 2014. gada 6. februāris

RTU bibliotēkā – Credo Reference Online datubāzes izmēģinājums līdz 28.02.2014.!


Credo Reference Online ir efektīvs informācijas meklēšanas rīks. Datubāze aptver  3,5 miljonus ierakstu no 639 recenzētiem uzziņu izdevumiem no vairāk nekā 80 izdevējiem, ieskaitot Cambridge University Press, Elsevier, Routledge, Sage, Wiley-Blackwell. 

Resursu tematiskais aptvērums: māksla, uzņēmējdarbība, izglītība, pārtikas rūpniecība, ģeogrāfija, vēsture, valodniecība, likumi, literatūra, medicīna, mūzika, filozofija, psiholoģija, reliģija, sociālās zinātnes, tehnoloģijas.
Pieejas adrese: http:/search.credoreference.com.
Credo Reference Online pieejama visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS (Bibliotēka – E-resursi).
Konsultāciju par datubāzes lietošanu un meklēšanu tajā sniedz Informācijas un pakalpojumu nodaļa, tālrunis: 67089102; E-pasts: uzzinas@rtu.lv.

otrdiena, 2014. gada 4. februāris

"Es gribētu, lai šeit tiktu izveidota Silīcija ieleja Daugavas krastos..."

RTU Zinātniskās bibliotēkas darbinieces Lāsma Zariņa un Sarmīte Krauze sarunā ar  RTU Tālmācības centra vadošo pētnieci, doktori Mēriju Jirgensons.

Aicinām Jūs nedaudz pastāstīt par savu dzīvi...Kā Jūs aizbraucāt un atgriezāties  Latvijā, kā Jūsu dzīves ceļš ir vijies?
Pāvila baznīca
Es esmu dzimusi 1943.gadā Latvijā, Rīgā. Kristīta Pāvila baznīcā, baznīcas arhīvos ir ziņa par šīm kristībām. Mēs bijām domājuši, ka  Rīgu un Latviju neatstāsim. Pašā beidzamajā mirklī mana mamma izdomāja, ka tomēr labāk atstāt Rīgu un braukt uz Ventspili un atgriezties pēc kara. Mēs cerējām, ka robeža mainīsies un ka mēs varēsim braukt atpakaļ. Bet tas tā nenotika un mēs braucām tālāk uz Vāciju 1944.gada oktobrī vai novembrī.  Vai jūs variet iedomāties kā Vācija izskatījās? Tur bumbas krita visu laiku – tas bija 1944./1945.gada ziemā un pavasarī. Lϋbeck), Ziemeļvācijā. Tā palika par angļu zonu un, kā jūs zināt, Rostoka, kura ir Lībekai ļoti tuvu, bija padomju Krievijas zonā. Tie bija  tikai kādi 20 km.
Mana mamma bija strādājusi Izglītības ministrijā pie Draudzīgā Aicinājuma, tajā laikā sievietēm tas bija augsts postenis.
Šis darbs bija saistīts ar grāmatām, vai ne?
Eϋtin
Jā, mūsu ģimenē visiem patika grāmatas. Tāpēc es ļoti agri sāku lasīt,  apmēram 4 gadu vecumā (apm. 1947.g.). Vācieši bija ražīgi izdevēji drīz pēc kara. Latviešu valodā iznāca Vinnijs Pūks (Winnie the Pooh), Kriksis un Pīkstīte, Pelīte no Jāņa Širmaņa, Latviešu tautas pasakas utt. Vāciski bija brāļu Grimmu pasakas, arī tādas grāmatas kā Der Struwwelpeter. Es vienlaicīgi mācījos latviski un vāciski, kaut vācu valodu esmu diezgan daudz aizmirsusi.

RTU bibliotēkā – World Scientific Publishing Group datubāzu izmēģinājums līdz 3.03.2014.!


World Scientific Publishing Group ir zinātnes, tehnikas un medicīnas grāmatu un žurnālu izdevējs.
World Scientific Publishing Group sadarbojas ar Nobel Foundation, US National Academies Press, Imperial College Press. Tiešsaistē ir pieejami pilnteksta raksti no vairāk nekā 135 žurnāliem  un e-grāmatas dažādās zinātņu nozarēs, ietverot nanotehnoloģijas, biomedicīnas zinātnes, ķīmiju, matemātiku, medicīnu, fiziku, datorzinātni, inženierzinātnes, vides zinātnes, ekonomiku, bankas un finanses, biznesa vadību, uzņēmējdarbību. World Scientific Publishing e-grāmatas aptver monogrāfijas, uzziņu izdevumus, konferenču materiālus un citus zinātnes, tehnikas un medicīnas izdevumus.
World Scientific Publishing Group datubāzes pieejamas visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS (Bibliotēka – E-resursi).

Konsultāciju par datubāzes lietošanu un meklēšanu tajā sniedz Informācijas un pakalpojumu nodaļa, tālrunis: 67089102; E-pasts: uzzinas@rtu.lv.

pirmdiena, 2014. gada 3. februāris

LATABA organizētais brauciens uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu

Sešas RTU Zinātniskās bibliotēkas darbinieces agrā 27. janvāra rītā devās LATABA organizētā braucienā uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, lai iepazītos ar Viļņas universitātes tikai pirms gada atvērto bibliotēku. Tā noteikti ir viena no ievērojamākajām pēdējo gadu Lietuvas būvēm. Celtne, ko veido trīs bālgani, klintīm līdzīgi apjomi ar neregulāru siluetu un slīpām virsmām, ir viss vienā — arhitektūras koncepts, universitātes zīme, aicinoša telpa komunikācijai un arī efektīva informācijas vākšanas, glabāšanas un izplatīšanas „mašīna”. Bibliotēka, kas uzbūvēta universitātes pilsētiņā Viļņas nomalē, ir pirmā ēka tā sauktajā Saulrieta ielejā (Saulėtekio slėnis / Saulėtekis Technology Valley) — zinātnes un tehnoloģiju parkā, kur vienkopus izvietosies augstskolas, pētnieciskie institūti, biznesa inkubatori un konsultāciju biroji.
Viļņas Universitātes bibliotēka un zinātnes komunikācijas un informācijas centrs – tā skan pilnais nosaukums - ir lielākā bibliotēka, kas Lietuvā tapusi kopš neatkarības atgūšanas. Bibliotēkas direktore Irena Krivienė – patiesa sava darba entuziaste – mūs iepazīstināja gan ar bibliotēkas vēsturi, jaunās ēkas tapšanas gaitu, gan arī pastāstīja par nākotnes iecerēm. Turpinājumā sadalījāmies 2 grupās un devāmies visu iepazīt klātienē. Sākām ar diviem stāviem, kas izbūvēti pazemē (sākotnēji plānoti 3 stāvi, taču sakarā ar finansējuma trūkumu nācies projektu pamainīt).