pirmdiena, 2014. gada 31. marts

Tikšanās ar Igaunijas grāmatu tirdzniecības firmas „ Krisostomus ” pārstāvi

Ceturtdien,  03. aprīlī plkst. 14.30 RTU Zinātniskās bibliotēkas konferenču zālē ( Paula Valdena iela 5) notiks tikšanās ar Igaunijas  grāmatu tirdzniecības firmas „ Krisostomus ” pārstāvi , kura stāstīs par elektronisko grāmatu iegādi un prezentēs elektronisko grāmatu platformu  „ EBL ” (eBook Library). Prezentācija notiks latviešu valodā .

Aicināti visi interesenti ( īpaši RTU mācību spēki) , kurus interesē e-grāmatas un to iegāde! 

Piesakies EBSCO semināram!

2014.g. 9.aprīlī no plkst. 14.00 līdz 17.00 RTU Zinātniskās bibliotēkas Konferenču zālē (P.Valdena 5, 3.stāvā) notiks ikgadējais EBSCO seminārs. Programmā EBSCOhost jaunais piedāvājums: e-grāmatas, audiogrāmatas, e-grāmatu lejupielāde, pilno tekstu meklētājs EBSCO Discovery Solution u.c..
EBSCO datubāzes aptver datorzinātnes, dabas zinātnes, inženierzinātņu, humanitāro un sociālo zinātņu, ekonomikas, biznesa, medicīnas u. c. nozaru periodiku.

Aicinām visus interesentus. Lūdzu piesakieties rakstot uz e-pastu  biblioteka@rtu.lv  vai zvanot 67089102 līdz 4. aprīlim. 

trešdiena, 2014. gada 26. marts

Atrasto mantu birojs!

Ja ikdienas steigā kādu lietu esi aizmirsis ZB Būvniecības un arhitektūras filiāles abonementā vai lasītavā - interesējies pie filiāles bibliotekāra! 


trešdiena, 2014. gada 12. marts

"Mīlestība ir ķīmija. Draudzība nav ķīmija, tās ir draudzīgas attiecības"

RTU Zinātniskās bibliotēkas darbinieces Dace Kivliša un Lāsma Zariņa sarunājas ar bijušo RTU asociēto profesoru Modri Drilli. Pašreiz Modris Drille ir Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja (LATAK) vadošais vērtētājs. Saruna  notika 12.11.2013., pēc vairāku studentu un absolventu ieteikuma. Modris Drille daudzus gadus bija RTU Ķīmijas fakultātes  pasniedzējs, tomēr pašlaik savas darba attiecības ar universitāti ir pārtraucis. Tie, kas viņu pazīst, „dzirdēs” īstās  intonācijas un ieturētās pauzes. Brīžiem mūsu sarunā ieskanas skarbāki toņi, bet varbūt tas ir uz labu, jo bez kritikas nav izaugsmes. Ir daudzas lietas, ko var un vajag uzlabot un mainīt.
Šajā intervijā izmantosim arī M. Drilles bijušo studentu pierakstītos izteicienus (skat. šeit) no viņa lekcijām.

Mazam ieskatam :
* Kristālu nevis jāaudzē, bet jāaudzina
* Eksāmens ir liela cūcība - var paveikties un var nepaveikties

* Ja tu neproti vārīt zupu, tu nemācēsi vārīt sintēzi
* Smaržo pēc selenīdiem, tas ir vēl trakāk nekā pēc ķiplokiem
* Fluors tiek kārdināts un rodas SeF4


Laikam jau pasniedzēja  izcilā humora izjūta sajūsmināja studentus. Pasniedzējs vienmēr lika justies modriem.

Studentiem Jūs pietrūkstat…
Es tagad tiekos ar bijušajiem studentiem un viņi saka, jā, ja mēs to būtu zinājuši, ka mums tas noderēs, mēs būtu mācījušies to, ko jūs mums stāstījāt par laboratoriju izveidošanu, vadīšanu un akreditāciju, bet mums šķita, ka tas ir kaut kāds murgs.  Es viņiem saku jā, jā tas bija murgs arī man. Vai jūs mums varētu vēl kaut ko pastāstīt, bet es saku, nē, es vairs neesmu tajā sistēmā.
Parīzē, pie Eifeļa torņa, 02.07.2013.
Tā kā tiekamies kādā Rīgas kafejnīcā, tad saruna aizvirzās par šo tēmu….
Vecākais dēls man uzdāvināja braucienu uz Parīzi, kopā ar viņa ģimeni. Tad mēs pavērojām viņu kafejnīcu kultūru. Un, kad es biju ar draugiem Krētā, pavēroju kafejnīcu kultūru tur. Jāsaka tā, jo tālāk uz siltām zemēm brauc, jo kafejnīcu kultūra ir augstāka. Bet Krēta ir šķērslis tālākai salīdzināšanai, tālāk vairs nevajadzētu… es esmu bijis Ēģiptē…
Francijā vajadzētu būt augstai kultūrai…
Parīzē – blakus kafejnīcai uz ietves - galdiņš,  viens krēsls vienā pusē, otrs – otrā, sarunājas, kaut ko uzkož, un aprunā garāmgājējus. Ne tikai, labprāt tos uzrunā un iesaista sarunā…
Krētā, tur mūsu grupā bija jauniešu pāris. Mēs runājām par dažādām muļķībām, stāstījām kā dzīvot pareizi, pēc tam viņi teica, ka mēs esot viņiem kā krusttēvi.
Ja mēs atgriežamies pie kultūrām, pārsteidzoši, ka, piemēram, Krētā, kura dzīvo uz tūrismu, pa dienu kafejnīcas ir tukšas, tur aicina iekšā, aptekalē katru tūristu. Bet tikko pulkstenis ir 5 pēcpusdienā, tā tūristi pavācaties malā, visi krētieši nāk un gāžas iekšā kafejnīcās. Sēž, ēd, dzer un sarunājas.
Man bija tas gods piedalīties Gundara Mežinska 60 gadu jubilejā, 14.02.2013. Es toreiz lasīju „sprediķi” par Čūskas gadu un pašās beigās es tā arī teicu, ka pārstrādāties nevajag, strādāt vajag ar mēru, kā Grieķijā — 2 stundas dienā nostrādā un saņem mēneša algu, 2 stundas dienā, 5 dienas nedēļā, un mēneša alga sanāk. Bet ja strādā vēl 2 stundas dienā 5 dienas nedēļā, Tev sanāk prēmija uz Ziemassvētkiem, ja vēl divas – prēmija uz Lieldienām, bet, ja 8 stundas dienā, tad 13. alga ir garantēta … un grieķi nepārstrādājas…

otrdiena, 2014. gada 11. marts

Marts - laba servisa mēnesis

Laba servisa mēnesis ir ienācis arī RTU Zinātniskajā bibliotēkā. Esam novērojuši, ka par labu servisu nerunā vispār, jo to uztver kā pašsaprotamu, vai  tiešām pasaka labus vārdus arī mums. Par to mēs, protams, tikai priecājamies. Labs serviss ir ne tikai kvalitatīvi sniegtas atbildes uz jautājumiem, bet arī darbinieku smaids, žesti, mīmika. Ļoti ceram, ka mūsu klienti ir apmierināti ar bibliotēkā sniegtajiem pakalpojumiem un atvērto vidi, bet labprāt uzklausīsim arī ierosinājumus, kā mums uzlabot savu darbu.