piektdiena, 2014. gada 25. aprīlis

RTU ZB Būvniecības un arhitektūras filiālē Bibliotēku nedēļai veltīta izstāde

Šogad bibliotēku nedēļa Latvijā norisināsies laikā no 22.-27.04.2014 un tiks  veltīta veselībai: informācija par medicīnisko un veselības aprūpi, veselīgs dzīvesveids un līdzīgi. Nedēļas  devīze: "Informēts un vesels".
 
Būvniecības un arhitektūras filiālē ir izveidota izstāde - "Darba drošība būvniecībā".
Nāc un aplūko! Tā būs skatāma  līdz aprīļa beigām.
 



 

ceturtdiena, 2014. gada 24. aprīlis

Bibliotēku nedēļa RTU Zinātniskajā bibliotēkā

Šo nedēļu esam iesākušas veicot aptauju studentu, mācībspēku un darbinieku vidū par to, vai viņiem ir kādi ierosinājumi mainīt kaut ko bibliotēkā. Atsaucība ir ļoti liela un ar aptaujas rezultātiem iepazīstināsim savus lasītājus pēc datu apkopošanas. Būsim priecīgas arī par kādu garāku vēstuli!




Šonedēļ  mūsu bibliotēku apmeklēja studenti no LU Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmas "Informācija un pārvaldība". Stāstījām par jaunajām tehnoloģijām  bibliotēkā, īpašu uzmanību pievēršot RFID sistēmai, kā arī devām studentiem iespēju praktiski izmēģināt Digitālo bibliotekāra asistentu (DLA) un pārliecināties par sistēmas drošību, mēģinot nesankcionēti iznest grāmatu. Studenti pārliecinājās, ka tas nav iespējams.
Rīt RTU Zinātniskajā bibliotēkā būs seminārs  "E-grāmatu izmantošanas prakse un pieredze", kurā aicinām piedalīties RTU mācībspēkus  un darbiniekus. Seminārā savas atziņas un iegūto pieredzi prezentēs RTU bibliotēkas darbinieces, kuras piedalījušās ERASMUS projektos vairākās ārvalstu bibliotēkās.

Bibliotēku nedēļa notiek ļoti skaistā laikā, kad mostas daba un Rīgu rotā brīnišķīgi ziedošās sakuras, šķiet, iedvesmojot mūs būt radošākām, smaidošākām un dzīvespriecīgākām.


otrdiena, 2014. gada 22. aprīlis

RTU Zinātniskās bibliotēkas direktore Aija Janbicka - par darbu, kurā ielikta viņas sirds

2008.g. RTU ZB lasītavas atklāšana
Bibliotēku nedēļas ietvaros vēlamies iepazīstināt mūsu lasītājus ar interviju, kurā notiek saruna ar RTU Zinātniskās bibliotēkas direktori Aiju Janbicku par to, kā laika gaitā attīstījusies un mainījusies bibliotēka, par grāmatām un tehnoloģijām, par bibliotēkas tagadni un nākotni. Sarunā piedalās bibliotēkas darbinieces Filgita Muižniece un Lāsma Zariņa, kā arī Jelgavas Spīdolas skolas skolnieks Raivo Tambergs.

Jūsu ceļš līdz bibliotēkai.  Vai tā bija nejaušība vai mērķtiecīga izvēle, zinot, ka Jūs esat beigusi Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāti?
2014.g. 18.janvārī - Grāmatu draugu ķēdē Latvijas Nacionālajā b-kā
Jāsaka, ka tā tomēr bija nejaušība, jo es jau biju fakultātē ( toreiz tās nosaukums bija Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultāte)  nostrādājusi 24 gadus. Pamatā strādāju zinātniskajā problēmu laboratorijā un izstrādāju dažādas programmu paketes, un arī kā stundu pasniedzēja  lasīju  lekcijas programmēšanā un  vadīju studentiem kursa darbus un diplomdarbus. Pēkšņi 1993.gada vasaras sākumā mani uzrunāja mūsu fakultātes profesors Jānis Osis, paaicināja pie sevis un teica tā – bibliotēka meklē direktoru, speciālistu, kurš varētu uzsākt bibliotēkā automatizācijas darbus. Viņš stāstīja, ka bibliotēkas kolektīvs pārdzīvojot, ka dažas citas bibliotēkas jau sāk virzīties uz priekšu šajā jomā un RTU bibliotēkā nav neviens datorspeciālists, un no esošajiem darbiniekiem neviens nevēlas uzņemties direktora amatu, lai vadītu šo procesu. Man tas bija liels pārsteigums, kāpēc viņš griežas pie manis, bet es ar profesoru Osi sadarbojos kā zinātniskā sekretāre promocijas padomē, kuru viņš vadīja. Viņš mani drošināja, sacīdams - Aija, Jūs variet. Pirmā doma  man bija – nē, nē, profesor, es nevaru iet par direktori, es neesmu tādā vadošā amatā strādājusi. Pēc kāda laika viņš mani atkal satika  un jautāja : nu kā,  vai jūs bijāt aizgājusi uz bibliotēku? Es teicu  – nē. Tad viņš acīmredzot bija piezvanījis toreizējai direktora pienākumu izpildītājai Annai  Brolišas k-dzei  un viņa man zvanīja un aicināja pie sevis uz sarunu. Es aizgāju, mēs aprunājāmies  un es viņai solīju padomāt. Viņa man ik pa laikam zvanīja un tad teica, ka ir informējusi rektoru. Toreiz rektors bija E.Lavendeļa k-gs.  Ar dažu savu kolēģu atbalstu tomēr izdomāju, ka pamēģināšu, riskēšu.
Automatizācijas uzsākšana RTU  ZB 1993.g.
Rektors man prasīja uzrakstīt koncepciju, kā es redzu, ko varētu darīt automatizācijas jomā, kā es vadīšu darbiniekus.  Man  bija bažas, ko es varētu uzrakstīt. Sāku domāt, kā lai to paveicu. Izdomāju griezties  pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, pie Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas darbiniekiem un teicu, ka man piedāvā strādāt RTU bibliotēkā automatizācijas jomā un es vēlētos zināt, ko viņi dara. Apmeklēju šīs bibliotēkas, uzzināju, ko viņi dara, pastudēju literatūru  un uzrakstīju savu koncepciju un iesniedzu rektoram. Kādu mēnesi nebija nekādu ziņu. Tas priekš manis, protams, bija stresa pilns laiks. Vēlreiz bija pārdomas par to, vai es pareizi daru. Jūlija beigās pienāca ziņa, ka ar 30.augustu rektors mani  pārceļ darbā no fakultātes uz bibliotēku par direktori. Tad nu man gan iestājās pavisam liels satraukums, kā es varēšu to visu izdarīt, un kā mani bibliotēkā pieņems tās darbinieki. Un tā 1993.gada 30.augustā es ierados bibliotēkā un pirmo reizi tikos ar bibliotēkas vadošajiem speciālistiem un arī ar Filgitu. Tātad  tā man nebija mērķtiecīga izvēle, bet gan nejaušība.

svētdiena, 2014. gada 20. aprīlis

ceturtdiena, 2014. gada 17. aprīlis

Erasmus pieredzes apmaiņas brauciens Somija, Helsinki, Aalto Universitātes bibliotēka 3.03.2014 – 7.03.2014

Marta sākumā man bija lieliska iespēja iegūt vērtīgu pieredzi, kā arī apzināt galvenos jautājumus: kā atklāt, izmantot, pētīt, izvēlēties, lasīt e-grāmatas un kvalitatīvi piedāvāt tās lietotājiem. Nedēļas laikā iepazinos ar vairāku Helsinku bibliotēku praksi e-grāmatu jomā.

Šīs bibliotēkas bija:

  • Aalto Universitāte, Otaniemi campus bibliotēka
  • Aalto Universitāte, Töölö campus bibliotēka
  • Aalto Universitāte, Arabia campus bibliotēka
  • Espoo pilsētas galvenā bibliotēka Sello
  • Helsinku pilsētas galvenā bibliotēka Pasila
  • Helsinku Universitātes galvenā bibliotēka Kaisa house
  • Helsinku Universitātes Meilahti campus bibliotēka Terkko

Tagad visu pēc kārtas!

piektdiena, 2014. gada 11. aprīlis

Izdevuma „ Standarta IEC 60617:2012 Grafiskie apzīmējumi elektroshēmās adaptācija latviešu valodā” prezentācijas eksemplārs bibliotēkā

RTU Zinātniskā bibliotēka saņēmusi kā dāvinājumu izdevuma „ Standarta IEC 60617:2012 Grafiskie apzīmējumi elektroshēmās adaptācija latviešu valodā” prezentācijas eksemplāru.
Darbu pie šī izdevuma veikusi RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte  laikā no 2012. gada decembra līdz 2014. gada martam pēc AS «Latvenergo» un AS «Augstsprieguma tīkls» pasūtījuma. Standartā aptuveni 2100 lappusēs ietverti 1907 grafiskie apzīmējumi un paskaidrojumi par to lietojumu. 
Standarta adaptācijā piedalījušies vairāk nekā 15 speciālisti no RTU EEF, Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes, Transporta un mašīnzinību fakultātes, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas u. c. Darba gaitā veikts nozīmīgs ieguldījums arī elektrotehnikas latviešu terminoloģijas pilnveidē.
 Līdz šim uzņēmumi Latvijā elektrotehniskajā dokumentācijā viena un tā paša elementa attēlošanai izmantoja dažādus grafiskos apzīmējumus, kas apgrūtināja dokumentācijas lietojumu praksē. Tāpēc vienota standarta ieviešana elektroietaišu projektēšanā, ierīkošanā un ekspluatācijā palielinās gan elektroietaišu izstrādes un funkcionēšanas kvalitāti valstī, gan arī Latvijas elektrospeciālistu konkurētspēju starptautiskajā elektroietaišu projektēšanas un ierīkošanas tirgū.

ceturtdiena, 2014. gada 10. aprīlis

RTU pieejama izcila datubāze : IEEE Xplore Digital Library (IEEE/IET Electronic Library)


IEEE Xplore Digital Library ir visplašākā datubāzu pakete, kurā ir pieejami visi IEEE/IET pilntekstu žurnāli, konferenču materiāli, zinātniskie krājumi un standarti. IEEE/IET Electronic Library (IEL) aptver trešo daļu pasaules literatūras par datoru, tīklu un elektronikas tēmām, 166  IEEE  un 26  IET  zinātniskus un nozaru žurnālus; vairāk nekā 1200 IEEE  un 20 IET konferenču krājumus, 2500 IEEE standartu. Pilntekstu raksti (vairāk nekā 3 mlj. ierakstu) ir pieejami no 1988 g., dažiem izdevumiem no 1872.g.
Ir pieeja 1/3 augstas kvalitātes pasaules pašreizējas literatūras elektrotehnikā, datorzinātnēs un saistītās tehnoloģijās. Pieejama informācija par visjaunākajām tehnoloģijām. IEL ir pasaulē visbiežāk citētie žurnāli tehnoloģijās.
IEEE Xplore Digital Library adrese:  http://ieeexplore.ieee.org

IEEE Xplore Digital Library pieejama visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS  (Bibliotēka – E-resursi). Konsultāciju par datubāzes lietošanu un meklēšanu tajā sniedz Informācijas un pakalpojumu nodaļa. Tālrunis: 67089102;  E-pasts: uzzinas@rtu.lv. 

piektdiena, 2014. gada 4. aprīlis

Tam, kas spēj saskatīt nejaušo, nevienā grāmatā neaprakstīto skaistumu, atklājas ceļošanas noslēpums. (Zenta Mauriņa)

Šoreiz intervijai piekrita RTU bibliotēkas Dzelzceļa transporta filiāles bibliotekāre Ingrīda Sika. Jautājumus uzdevām mēs - arī RTU bibliotēkas darbinieces - Lāsma Zariņa un Sarmīte Krauze.

Paradokss – it kā jūdu pilsētas Jeruzalemes
galvenais akcents ir musulmaņu Klints mošejas zeltītais kupols
Domājot par Tevi, pirmais, kas nāk prātā, ir tas, ka esi ļoti liela ceļotāja. Katru gadu Tu  apceļo gan tuvas, gan tālas zemes. Kas ir tas dzinulis, kas liek braukt?
Laikam jau pie vainas būs kāds motoriņš. Kā Karlsonam! Bet ja nopietni, tad jau sen esmu sapratusi, ka tas, ko redzu, iepazīstu, izbaudu un uzzinu ceļojumos, ir mans vislielākais ieguvums. Neviens to nevar man nozagt, atņemt vai kā citādi izpostīt. Un tikai atmiņas par skaistajiem braucieniem varēšu paņemt sev līdzi arī tajā saulē – ne glaunu dzīvokli, ko periodiski appludina kaimiņi, ne dārgas zīmolu drēbes, kas novalkājas un apnīk, ne ekskluzīvas dārglietas neiesaiņošu līdzi. Jo neko no tā nevajadzēs. Bet skaistās atmiņas paliks. Un nožēlot varu tikai to, ka mana mūža nepietiks, lai apceļotu visas tās vietas, ko ir vērts un ko vēl gribētos redzēt!
Vai var kādu vietu pasaulē saukt par vislabāko, par tādu, kur Tu tiešām jūties vislabāk? 
Tur, kur ir silts! Ļoti patīk Vidusjūras reģiona valstīs.
Un kāds ir Tavs sapņu ceļojums? 
Tāda gan man nav. Uzstādu mazos sapnīšus un cenšos tos piepildīt. Kādreiz vēlējos nokļūt Izraēlā un tobrīd šķita – tas nu gan droši vien nebūs iespējams. Bet sapnītis piepildījās diezgan drīz! Ļoti vilinoša vienmēr likusies Malta – salu valsts Vidusjūrā ar tādu kā noslēpumainības auru. It kā tepat netālu Eiropā, taču padomju laikos noteikti vairāk zināju par Maltu Latgalē (par ko gan arī neko īpaši daudz nebiju dzirdējusi!) nekā valsti Vidusjūrā, kas ir tik maziņa, ka pa valsti kursē tāds pats sabiedriskais transports, kāds mums pa vienu pilsētu. Nu arī tā ir redzēta. Pēdējais no sapnīšiem, ko izdevās realizēt pagājušajā gadā, bija brauciens uz Irānu – valsti, kas patlaban nosacīti atrodas aiz „dzelzs priekškara” un kuras senais nosaukums Persija man allaž licis ilgoties tur nokļūt. 
Eram dārzā (tagad universitātes Botāniskais dārzs) Širazā, Irānā
Tā Irānā tiek tvaicēta rožu eļļa. 

otrdiena, 2014. gada 1. aprīlis

Bibliotēkā mīl jokot. Lai tiešām jautra 1.aprīļa diena!

Daži interesenti lasītāju jautājumi :
Šoreiz par RTU Zinātniskās bibliotēkas sietuvi, kurā var saņemt tādus pakalpojumus kā dokumentu iesiešana un brošēšana.
  •  Kur ir šūšanas darbnīca? 
  •  Kur šeit ir pārsietuve?
Un vēl - krievu tautības klients jautā: ,,Līniju iedosiet?"
Apmulsumā bibliotekāre blisina acis, nesaprotot, ko klients vēlas, izrādās, vajag lineālu...
(acīmredzot, burtiski pārtulkojis no krievu valodas: Линейку дадите?)

Bieži lasītāji, nododot grāmatas saka:,,Es gribu atgriezt grāmatu".
Dažreiz atļaujamies pateikt: ,,Griezt nevajag, labāk vienkārši nododiet"!

Bieži vien notiek tā, ka lasītājam vajag konkrētu grāmatu, bet viņš par to zina kaut ko tik aptuvenu kā "maza, zaļa grāmatiņa kaut kur apmēram tajā plauktā" u.tml. Nu un tā reiz  meitene stāstīja, ka vajag grāmatu, bet īsti neatceras... tur bija kaut kādi zirgi... vai auzas... vai kas tamlīdzīgs... Nez kā izdevās uzminēt, ka tā bija grāmata "Apseglot pārmaiņu vējus" par uzņēmējdarbības un vadībzinību tēmu... nevis lopkopību:)

Piedāvājam nelielu ekskursiju bibliotekāru jautrākajos pasākumos:

1985.g.