trešdiena, 2014. gada 21. maijs

RTU bibliotēkā fotoizstāde "Sievietēm zinātnē"

Lepojoties ar trim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniecēm, kuras pēdējā dekādē ieguvušas «L'Oréal» Latvijas stipendiju «Sievietēm zinātnē», RTU Zinātniskajā bibliotēkā, Paula Valdena ielā 5, Rīgā, no 21. maija līdz 13. jūnijam skatāma fotoizstāde «Sievietēm zinātnē».

Izstāde veltīta «L'Oréal» Latvijas stipendijas «Sievietēm zinātnē» desmitgadei, un ir stāsts par Latvijas zinātniecēm - viņu darbu un personību. Modeļu lomā iejutušās 29 zinātnieces – L’Oreal stipendiātes. Viņu vidū - arī  trīs RTU zinātnieces - Dr. chem. Māra Plotniece, Dr.sc.ing. Dagnija Loča un Mg.sc.ing. Ilze Smeltere. Portretu autores ir četras atzītas Latvijas fotogrāfes: Iveta Vaivode, Tatjana Vlasova, Linda Brīnums un Aiga Rēdmane.

«Patīkami, ka pastāv stipendija, kuras mērķis ir atbalstīt Latvijas jaunās doktores un zinātnieces, kas izstrādā promocijas darbus. Man tā deva iespēju paplašināt savu zinātnisko pieredzi vairākās starptautiskās konferencēs. Stipendijas desmitgadei veltītā izstāde ir lielisks veids, kā popularizēt tehnisko un dzīvības zinātņu nozīmību sabiedrībā,» saka 2006. gada stipendiāte, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Ķīmijas katedras asociētā profesore Māra Plotniece.

Izstādes mērķis ir ieinteresēt sabiedrību, īpaši jauniešus, iepazīt zinātni kā nozari, kurā iespējami augsti dzīves sasniegumi un veiksmīga karjera, aizrautība un nemitīga attīstība. Rudenī «L'Oréal Baltic» un UNESCO LNK kopā ar stipendijas «Sievietēm zinātnē» ieguvējām plāno prezentāciju ciklu Latvijas novadu skolās, lai skolēniem dotu iespēju personīgi tikties ar veiksmīgām zinātniecēm un iepazīt viņu stāstus par zinātnieka profesiju, dzīvi un darbu.

«Liels prieks, ka «L'Oréal» kā sieviešu kosmētikas zīmols jau desmit gadus atbalsta tieši sievietes zinātnē. Lai arī mūsu zinātnieces ir gana enerģiskas un aktīvas, tieši šāda veida stipendijas var kalpot par papildu atspērienu zinātnisko sasniegumu vairošanā,» saka  viens no žūrijas locekļiem, RTU Biomateriālu un biomehānikas institūta direktors akadēmiķis Ivars Knēts.

«L'Oréal»  Latvijas stipendijas pasniedz ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu, un desmit gadu laikā tās ir saņēmušas 30 Latvijas zinātnieces.

Izstādes darba laiks: darba dienās no plkst. 8.30 līdz 19, sestdienās no plkst. 10 līdz 15, svētdienās slēgta.

RTU Komunikācijas nodaļa

LURSOFT īpašais piedāvājums RTU studentiem


Rīgas Tehniskās universitātes studentiem studiju darba izstrādes vajadzībām tiek nodrošināta pieeja Lursoft datubāzēm.

Studenta komplekta maksa7.11 EUR (iesk. PVN). Aktivizējot pieeju, klientam tiek dota iespēja divu mēnešu periodā saņemt nepieciešamo informāciju. Students šo iespēju var izmantot divas reizes kalendārā gada ietvaros.
Vienas pieejas ietvaros tiek piedāvāts veikt līdz 100 pieprasījumiem ar iespēju izmantot šādus avotus:
  •     Informācija par uzņēmumiem, amatpersonām, prokūristiem, dalībniekiem;
  •     Uzņēmuma finanšu dati - gada pārskati, finanšu analīze;
  •     Nozaru finanšu koeficienti;
  •     Informācija no Komercķīlu reģistra;
  •     Informācija no Maksātnespējas reģistra;
  •     Saistību grafs;
  •     Personas profils;
  •     Tiesu spriedumu datu bāze;
  •     Normatīvo aktu sistēma Latlex;
  •     Statistikas dati.
Izmantojot RTU portālu ORTUS, studentam tiek piedāvāts aktivizēt "Studenta komplektu", apmaksu veicot ar internetbankas starpniecību.

otrdiena, 2014. gada 20. maijs

RTU bibliotēkā - Reaxys datubāzes izmēģinājums līdz 17.06.2014.

https://www.reaxys.com
Izdevniecība Elsevier piedāvā ķīmijas un materialzinātņu datubāzi Reaxys, kurā apkopota informācija no vairāk kā 16000 ar ķīmijas jomu saistītiem periodiskajiem izdevumiem, patentiem, grāmatām, konferenču materiāliem sākot no 1771. gada līdz pašai jaunākajai informācijai.
Reaxys pieejamas ziņas par 55 mlj. organisko, neorganisko un metālorganisko savienojumu. Informācija sniegta vairāk kā 130 tematiskajās jomās.
Izmantojot ķīmisko savienojumu struktūras zīmēšanas iespējas, no Reaxys datubāzes var iegūt izsmeļošu informāciju par jebkuru literatūrā aprakstīto savienojumu struktūru, sintēzes iespējām un reakcijām, savienojumu ķīmiskajām un fizikālajām īpašībām, bioloģisko aktivitāti (apjomīgākā datubāze pasaulē), pielietojumu un pieejamību. Jaunajā Reaxys datubāzes versijā iekļauts arī atsevišķs modulis medicīnas ķīmijas literatūras meklējumiem.
Datubāzes adrese: https://www.reaxys.com
Reaxys datubāze pieejama visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS (Bibliotēka – E-resursi).

piektdiena, 2014. gada 16. maijs

Žurnāli arhitektūras nozarē

 
 
RTU ZB Būvniecības un arhitektūras filiālē Tu vari lasīt jaunākos žurnālus arhitektūras nozarē.    Ieskaties!

Abitaire
Ark : Arkkitehti: Finnisch Architectural Review
Arktektur
L'architecture d'aujourd'hui
JA: The Japan Architect
Detail
Domus
Elcroquis




Nāc, un lasi!
Mēs atrodamies Āzenes ielā 16/20, 507.telpā.

Tava RTU ZB


RTU bibliotēkā - Sage Knowledge datubāzes izmēģinājums līdz 12.06.2014.


http://knowledge.sagepub.com

SAGE Knowledge ir sociālo un dabas zinātņu  grāmatu un uzziņu izdevumu (vārdnīcu, rokasgrāmatu, enciklopēdiju) tiešsaistes digitālā bibliotēka studentiem, pētniekiem un mācībspēkiem. SAGE Knowledge ietverti vairāk kā 4000 izdevumu nosaukumi. Resursi sagrupēti šādās tematiskās sadaļās:  Business & Management, Communication and Media Studies, Education, Engineering & Materials Science, Geography, Earth & Environmental ScienceLife & Biomedical Sciences, Maths, Physics, Chemistry & Computing, Philosophy,  Politics & International Relations, Psychology, Research Methods & Evaluation, Sociology u.c.
Datubāzes adrese:  http://knowledge.sagepub.com/
SAGE Knowledge pieejama visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS (Bibliotēka – E-resursi) līdz 12.06.2014.

RTU bibliotēkā – IOPscience datubāzes izmēģinājums līdz 30.06.2014.

    
IOP science logo

Institute of Physics (IOP) ir vadošā starptautiskā profesionālā organizācija, kuras darbība vērsta uz nozares sasniegumu veicināšanu un to praktisko pielietojumu.
Tiek piedāvāti žurnālu pilnteksti no vairāk kā 70 žurnāliem un 5 e-grāmatas.
Resursu tematiskais aptvērums - biofizika, medicīnas fizika, fizika, matemātika, ķīmija, vides zinātne, inženierzinātnes.
Datubāzes adrese: http://iopscience.iop.org/  
IOPscience datubāze pieejama visos Centrālās bibliotēkas, filiālbibliotēku, RTU datortīklā reģistrētajos datoros un RTU portālā ORTUS (Bibliotēka – E-resursi).
Konsultāciju par datubāzes lietošanu un meklēšanu tajā sniedz Informācijas un pakalpojumu nodaļa, tālrunis: 67089102; E-pasts: uzzinas@rtu.lv.

otrdiena, 2014. gada 13. maijs

Vladimira Gāgas fotoizstāde «Gadalaiki»

Aicinām uz izstādes atklāšanu 15. maijā plkst.15.30 Centrālajā bibliotēkā, P.Valdena ielā 5, 3.stāvā.


Vladimirs Gāga dzimis 1944. gadā Līvbērzē.  1973.gadā beidza Rīgas Politehniskā institūta, Aparātu būves un automatizācijas fakultāti, iegūstot inženiera mehāniķa diplomu, precīzās mehānikas aparātu būves tehnoloģijas specialitātē. Pēc institūta beigšanas strādāja zinātnisko darbu RPI ABA fakultātes MMD problēmu laboratorijā profesora E.Lavendela vadībā. Astoņdesmito gadu otrajā pusē strādāja dažādos atbildīgos amatos, kļūstot par Baltijas eksportpreču kontroles pārvaldes priekšnieka vietnieku. Latvijai atgūstot neatkarību, strādāja Civilās aizsardzības centrā un VUGD Civilās aizsardzības pārvaldē, 2009. gadā pensionējies.                             
 Fotografē no bērnības un ir izgājis visus fotogrāfijas attīstības etapus – no ”Smenas” līdz pilna kadra digitālajai fotokamerai. Fotogrāfijas nianses un noslēpumus apguvis 1984. Gadā Tautas universitātē VEF kultūras pilī. Aktīvi darbojās VEF foto studijā, piedalījies vairākās foto izstādēs. Pēc studijas likvidēšanas iestājās zināms radošais klusums, ko pāršalca digitālā revolūcija, dodot jaunu impulsu raženai darbībai tautas fotostudijā „Vidze”. Aizraujas ar dabas fotografēšanu, pa reizei veiksmīgi noķerot dažu neparastu kadru un gaismas spēli, par ko varat pārliecināties piedāvātajā izstādē. Ir radīti un izstādīti arī veiksmīgi portreti. Izstādītie darbi vieš pārliecību, ka Vladimirs Gāga arī turpmāk priecēs ar daudzveidīgiem, saturīgiem foto darbiem un filozofisku dzīves skatījumu.
Izstāde veltīta fotogrāfa 70 gadu jubilejai un Tautas fotostudijas „Vidze” 45 gadu radošai darbībai.

Klusā lasītava RTU Centrālajā bibliotēkā

Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskās bibliotēkas Centrālajā ēkā (Paula Valdena iela 5, 303. telpa) uz sesijas laiku atvērta klusā lasītava.

Klusajā lasītavā iespējams pilnvērtīgi nodoties patstāvīgam studiju darbam un veikt zinātnisko pētniecību.
Lasītava atvērta līdz 2014. gada 21. jūnijam.

Darba laiks maijā:
I – IV 8.30-20.00
V – 8.30-18.00
VI – 10.00-15.00

Darba laiks jūnijā:
I – IV 8.30-19.00
V – 8.30-17.00
VI – 10.00-15.00
 ! Kluso lasītavu nebūs iespējams izmantot iepriekš plānoto pasākumu laikā.


Informācija:
e-pasts: uzzinas@rtu.lv
tel. 67089434

pirmdiena, 2014. gada 12. maijs

Zinātniskā bibliotēka – otrā rekomendētākā iestāde


Kampaņas „Uzslavē labu servisu!” laikā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Rekomendācijas indeksu. Saskaņā ar šī indeksa vērtējumu, pirmo reizi kampaņas ietvaros ir pasniegta balva par visvairāk ieteiktiem uzņēmumiem Latvijā, kas ir Swedbank Internetbanka, RTU Zinātniskā bibliotēka un Seesam Insurance.

No 1. līdz 31.martam 10. reizi norisinājās kampaņa „Uzslavē labu servisu!”. Jau otro gadu kampaņā iesaistījās RTU Zinātniskā bibliotēka. Šogad bijām vienīgā struktūrvienība, kas pārstāvēja RTU.
Visu martu bija iespējams pateikt paldies par laipnu, kvalitatīvu un uzslavējamu apkalpošanu. Laba servisa mēnesim noslēdzoties, 14.aprīlī tika paziņoti tieLatvijas uzņēmumi, kas ir snieguši augstākās kvalitātes apkalpošanu.
Vērtējumu veidoja klientu, ekspertu un pētījuma veikts vienots atspoguļojums par servisa kvalitāti.
 Rekomendācijasindekss deva iespēju izsūtīt anketu mūsu lasītājiem, lai noskaidrotu viņu apmierinātību ar mūsu pakalpojumiem un, lai saņemtu viņu ieteikumus darba uzlabošanai. Anketās jautājām, cik liela ir iespēja, ka jūs ieteiktu RTU ZB kā pakalpojumu savam draugam, kas Jums bibliotēkā patīk vislabāk, cik veiksmīga jūsu vērtējumā bija pēdējā apkalpošanas pieredze, ko bibliotēkā vajadzētu mainīt? Bija iecerēts anketas izsūtīt vēl citiem lietotājiem. Tā kā esam ieguvušas iespēju šo pakalpojumu bez maksas izmantot vēl 6 mēnešus, domājām par citiem jautājumiem lietotāju vēlmju noskaidrošanai. Žēl, ka RTU IT dienests nerekomendē izmantot šo iespēju.
Vērā ņemamas ir iegūtās atbildes gan elektroniskajās anketās, gan bibliotēkā saņemtās. No iespējamajiem 880 punktiem, uz jautājumu, cik veiksmīga jūsu vērtējumā bija pēdējā apkalpošanas pieredze RTU ZB, saņēmām 742 punktus. Uz jautājumu, cik liela ir iespēja, ka jūs ieteiktu RTU ZB kā pakalpojumu savam draugam, no 900 punktiem saņēmām 734. Kā redzams pakalpojumu kvalitāte vēl ir jāuzlabo, tāpēc priecājamies, ka esam saņēmuši ierosinājumus par lietām, kas jāpilnveido (grāmatu izvietojuma norādes, ventilācija, troksnis, darba laiks u.c.). Visvairāk uzslavas bibliotēka saņēmusi par atmosfēru, vidi, laipnu, kvalitatīvu apkalpošanu, atbalstu, attieksmi un par atpūtas iespējām Ķīmijas filiālē.
Kampaņa sniedza iespēju iepazīt mūsu stiprās puses un trūkumus, plašai auditorijai pierādīt, ka mūsu sniegtie pakalpojumi ir augstas kvalitātes. Ieguvām diplomu kā rekomendētākā iestāde, kas ir pierādījums, ka bibliotēka ir pamanīta.
Paldies visiem, kas ir pateikuši labus vārdus par bibliotēkas darba kvalitāti un darbinieku atsaucību informācijas nodrošināšanā. Mēs solām labu servisu ne tikai martā.