otrdiena, 2014. gada 8. jūlijs

43. starptautiskā LIBER konference.



RTU Zinātniskās bibliotēkas un RTU pārstāves piedalījās  43. Starptautiskajā Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācijas (LIBER) konferencē, kura notika Rīgā  no 2014. gada 2. līdz 4. jūlijam, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā.
2014. gada LIBER konferences nosaukums bija „ Zinātniskās bibliotēkas 2020 informācijas vidē” (Research libraries in the 2020 information landscape). Apspriestās tēmas bija: piekļuve, kolekciju pilnveide, konsorciji, dati, digitālā saglabāšana, e-grāmatas, jaunākās tehnoloģijas, inovācijas, semantiskais tīmeklis, u.c. Konferencē piedalījās gandrīz  400 dalībnieki no 36 valstīm. Galvenokārt tie bija Eiropas vadošo zinātnisko bibliotēku vadītāji un galvenie speciālisti. Mūsu bibliotēka konferencē bija ne tikai klausītāja, bet veica arī dažādus uzdevumus. Priecājāmies, ka tika apstiprināti mūsu pieteiktie stenda referāti. „RTU Zinātniskā bibliotēka – solis pretī nākotnei”, kuru prezentēja Jolanta Ivanova un „RFID tehnoloģijas RTU Zinātniskajā bibliotēkā”, kuru prezentēja Oksana Zaiceva. Stenda referātu autores ir Jolanta, Oksana, Aija Janbicka, mūsu bijusī darbiniece Lāsma Zariņa un Sarmīte Krauze. Stenda referātus var redzēt šajā adresē ar 8. un 17. numuru http://liber2014.wp.lnb.lv/programme/posters/. Uzslavējamas ir Oksanas un Jolantas prezentācijas angļu valodā tik lielai auditorijai.

Visu konferences laiku bija izlikti Latvijas Universitātes bibliotēkas un RTU Zinātniskās bibliotēkas stendi. Tur bija materiāli par RTU un bibliotēku. Stendā mūsu bibliotēku pārstāvēja Anda Bārbale un Linda Braže. Viņu uzdevums bija arī nokomplektēt konferences dalībnieku grupu, kas 4.jūlijā apmeklēja bibliotēku. Dalībniekiem bija iespēja piedalīties ekskursijās LNB,  LUB un mūsu bibliotēkā.  Francijas, Spānijas, Igaunijas un Lielbritānijas pārstāvjiem ekskursiju bibliotēkā vadīja Dzintra Līdaka.
Dalība konferencē deva iespēju parādīt savu bibliotēku, gūt jaunas atziņas darbam, piem., par autortiesībām, lietotāju ierosinājumiem, OA treniņiem, bibliotekāriem nepieciešamajām prasmēm  u.c.. Protams, katram kaut kas cits likās nozīmīgāks, noderīgāks un viņa darbam svarīgāks, jo konferences programma risinājās vairākās sekcijās.
Jāuzslavē LNB ieguldītais darbs konferences organizācijā. Tas bija pirmais tik lielais pasākums jaunajā ēkā, kura vēl nav pilnīgi apdzīvota un apgūta. Prieks, ka ārzemju viesiem patika Rīga un viņi patiesi priecājās par iespēju redzēt Latviešu Biedrības nama un Mazās Ģildes greznās zāles. Daudzi konferences dalībnieki Rīgā bija pirmo reizi un tā viņus patīkami pārsteidza. Noslēgumā LNB un mūsu bibliotēkas pārstāves nodeva LIBER karogu nākamā gada konferences organizētājiem Londonā.