ceturtdiena, 2014. gada 28. augusts

Mācību literatūras izsniegšanas grafiks Zinātniskās bibliotēkas Mācību literatūras abonementā.


Mācību literatūras abonements atrodas Paula Valdena ielā 3 - 360 (3. stāvā).

No 2014. gada 1. līdz 6. septembrim būs iespējama tikai izsniegto mācību grāmatu nodošana. Mācību grāmatas visu kursu studentiem sāks izsniegt no 8. septembra. Līdz 16. septembrim izsniegšana notiks pēc grafika darbdienās no 9.00 – 19.00, sestdienās no 10.00 – 15.00.

Lai saņemtu mācību grāmatas, vajadzīga studenta apliecība un nepieciešamās literatūras saraksts.
No 2014./2015. studiju gada rudens semestra kā vienīgais studējošā statusa apstiprinošs dokuments kalpo RTU studentu apliecība.

Mācību grāmatu izsniegšanas grafiks:
8.  septembrī   –         ETF
9.  septembrī   –         TMF
10. septembrī  –         IEVF
11. septembrī  –         EEF
12. septembrī  –         MLĶF
13. septembrī  –         Nekl. un vak. dep.
15. septembrī  –         DITF
16. septembrī  –         BF, APF

No 17. septembra mācību grāmatas varēs saņemt parastajā kārtībā bibliotēkas darba laikā.

otrdiena, 2014. gada 12. augusts

Zinātniskās bibliotēkas vecākās bibliotekāres Jolantas Ivanovas iespaidi par 35. IATUL konferenci.



35. IATUL konference „Veiksmes mēri: bibliotēkas resursi un efektivitāte zem kontroles” (“Measures for Success: Library Resources and Effectiveness under Scrutiny”) norisinājās Aalto Universitātē, Espoo, Somijā, no 2.06.2014 - 5.06.2014. Starptautiskā Tehnoloģisko universitāšu bibliotēku asociācija (IATUL) ir brīvprātīga starptautiska organizācija, kura nodrošina ideju apmaiņu starp bibliotēku profesionāļiem visā pasaulē. 
RTU Zinātniskā bibliotēka ir IATUL biedrs.
Tā ir iespēja bibliotēku direktoriem un bibliotēkzinātnes pētniekiem atrast pieeju kopīgas problēmas risināšanā. Bibliotēkas mūsdienās attīstās ļoti strauji, tām nemitīgi ir jāpierāda sava pievienotā vērtība. Bibliotēkām jāspēj dot elastīgas, atbilstošas, drošas, vērienīgas atbildes mūsdienu dinamiskajā, nepārtraukti mainīgajā, globālajā studiju procesā. Šī gada tēmas: Metrijas: bibliometrija, altmetrija, scientometrija, statistika, analīze, Bibliotēka kā telpa, Mārketings, Bibliotēku organizācija un pārbūve, Informācijas iekšējie un ārējie resursi, Kompetences un izaicinājumi bibliotekāru profesijā. Referātu tēmas bija dažādas, tāpēc sīkāk neaprakstīšu tās, visa informācija par konferenci, referātu tēmas, posteru tēmas un fotogrāfijas ir pieejamas : http://web.lib.aalto.fi/iatul2014/  ; https://www.facebook.com/iatul2014conference
Mana pirmā IATUL konference, prieks un lepnums.
Sajūtas vienreizīgas: gaisā virmo zinātne, jo pirmo reizi saskaros ar tik daudziem bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes speciālistiem/pētniekiem, tehnoloģisko universitāšu bibliotēku direktoriem, vietniekiem. un vadošiem speciālistiem. Mūsu bibliotēkas 4 cilvēku komanda sagatavoja posteri IATUL konferencei: „RTU vienotā teritoriālā kompleksa izveide”, kurā parādījām, kādi ieguvumi un jauni pakalpojumi būs, kad bibliotēka būs vienā vietā pēc piebūves uzcelšanas. 

 Helsinkos konferencē piedalījos es (Jolanta Ivanova) un direktore Aija Janbicka. Sākumā jutos ļoti uztraukusies, par to kā viss noritēs, vai spēšu komunicēt, bet drīz vien satraukumu izdevās pārvarēt. Kā nekā pirmo reizi atrados starptautiskas un multikulturālas sabiedrības pašā viducī. Konferences dalībnieki bija ļoti pozitīvi noskaņoti, draudzīgi un gaisotne konferencē bija zinātniski uzlādējoša.
Konferenci atklāja IATUL prezidents Reiners Kallenborns, Aalto Universitātes direktore Eeva-Liisa Lehtonen un Aalto Universitātes bibliotēkas direktores vietniece Irma Pasanen. Konferences dienas bija garas un informacionāli piesātinātas, tas prasīja fizisku un garīgu izturību. Izdevās iegūt pozitīvu un vērtīgu pieredzi, protams, ka arī labas idejas savam ikdienas darbam, kuras noteikti centīšos ieviest.

Konferences darbs bija sadalīts plenārajās sesijās un paralēlās sesijās, kurās tika izskatītas daudzas nozares tēmas (kā jau minēju sākumā - metrijas (bibliometrija, altmetrija utt.), mārketings, bibliotēka kā telpa, informācijas resursi, kompetences un izaicinājumi, bibliotēku organizācija). Paralēlās sesijās jautājumi tika sīkāk apspriesti, ar pētījumiem prezentēti un izdiskutēti starp dalībniekiem.
Konferences dienu ietvaros organizatori bija sagādājuši arī atpūtas brīžus, kā piemēram ekskursijas.Mums bija lieliska izdevība apmeklēt Helsinku Universitātes bibliotēku Kaisa House (sīkāka info: http://www.librarybuildings.info/finland/helsinki-university-main-library). Bijām Fiskars Village (http://www.fiskarsvillage.fi/en), kura tagad pazīstama  kā somu mākslas un dizaina vieta. Ir ļoti neliela līdzība ar Latvijas Brīvdabas muzeju. Fiskars Village piedāvā apmeklētājiem visu cauru gadu viesnīcu un restorānu pakalpojumus, konferenču rīkošanas, mājražotāju veikalu un darbnīcu apmeklējumus. Šajā teritorijā var lieliski pavadīt visu dienu: apmeklējot veikaliņus, pabarojot pīles, sauļojoties zālienā, pasēžot kafejnīcu vasaras terasēs. Ideāla vieta ģimenēm ar bērniem: lauki pilsētā - tā es to nosauktu (countryside).Izbaudījām lielisku vakaru Svartå Manor (http://www.mustionlinna.fi/welcome). Svārtas muiža ar lielisku parku un restorānu. Svārtas muiža ir viena no vērtīgākajām muižām Somijā ar vairāk nekā divsimt gadu vēsturi. Muiža atrodas aptuveni 80 km uz rietumiem no Helsinkiem.
IATUL nedēļa Helsinkos bija vērtīga, emocijām un zinātnes piesātināta. Man ļoti patika šī konference. Domāju, ka arī komunikācijā ar ārzemju kolēģiem parādīju sevi no labās puses, kā arī personīgo kontaktu dibināšanā saņēmu 3 vizītkartes. Kādam tas šķitīs nieks, bet man, pirmo reizi piedaloties šādā konferencē, tas ir liels sasniegums. Es uzskatu, ka starptautiskās attiecības, dažādu valstu un pilsētu apmeklēšana ir ne tikai papildus darbs, bet arī īpaša privilēģija. Ārzemju konferences un braucieni ļauj paskatīties uz savas bibliotēkas lietām no cita skatu punkta. Pieredzes apmaiņas braucieni un dalība konferencēs palīdz dibināt jaunus kontaktus un uzzināt daudz jauna, pilnveidot sevi, kā arī praktizēties runāt angļu valodā.
Nākošā IATUL konference 2015.gadā notiks Vācijā, Hannoverē.
Lai ar mērķtiecīgu darbu arī Jums izdodas īstenot savus sapņus!