ceturtdiena, 2015. gada 4. jūnijs

Nedēļa Porto.



Izmantojot Erasmus+ sniegtās iespējas, mēs  Inta Strade un Astrīda Brigmane,   guvām jaunu pieredzi
Porto Fernando Pessoa universitātē bibliotekāru nedēļā no 4. līdz 8. maijam. Bibliotekāru nedēļa Porto mums  sākās ar nopietnu gandrīz trīs stundu garu portugāļu valodas kursu, kuru vadīja UFP pazīstamais asoc.profesors  Pedro  Raiš, viegli nebija...

No Porto kolēģu izsmeļošās prezentācijas  uzzinājām par  bibliotēkas iesaistīšanos studiju  procesā. 

Universitātē mācās nepilni  4000 studentu dažādās studiju programmās -  arhitektūra, bizness, psiholoģija, politiskās zinātnes ,veselības zinātnes u.c.
Fernando Pessoa universitātes bibliotēkā ir apvienojušās 3 dažādas, mēs teiktu, filiālbibliotēkas, kuras katra nodrošina informāciju savā studiju programmā un atrodas dažādās vietās. Bibliotēkā strādā 9 prasmīgi un atsaucīgi bibliotekāri. Bibliotēka ir atvērta  no 8 rītā līdz 8 vakarā .Krājumā ir 73179 grāmatas un periodiskie izdevumi, kā arī  tehniskā dokumentācija. Strauji pieaug  e-grāmatu  skaits, tiek abonētas 20 datubāzes.
Portugāles bagātā vēsture pārpārēm bija jūtama Porto Municipālajā bibliotēkā.
Šīs senās (dib.1833.g.)bibliotēkas plauktos var atrast periodiskos izdevumus no 1800.gadiem, senos rokrakstus var lasīt specializētā manuskriptu lasītavā.
Ar lielu rūpību bibliotēkā restaurē bojātos  rokrakstus. Liels kontrasts senajām vērtībām  ir bērniem paredzētā nodaļa ,kur darbinieces ne tikai bērniem rāda un māca lasīt grāmatas, bet arī kopā ar bērniem gatavo rotaļlietas un spēlē leļļu teātri.
Portugāļu kolēģi ar lepnumu izrādīja savas universitātes un pilsētas  vēstures liecības un jaunumus.   Šo zinātņu apguvei, ir arī baseins. Fakultātes bibliotēkas lasītavā ir 103 darba vietas un 10 grupu telpas.
Veselības zinātņu studiju programmā studē jaunie zobārstniecības un fizioterapijas speciālisti, viņu studijas norit jaunā, speciāli aprīkotā fakultātes korpusā, kurā ir viss nepieciešamais mūsdienīgai
Viesojāmies ” Fernando Pessoa universitātes hospitālī” , kurš pastāv divus gadus. Pilsētas iedzīvotāji ļoti lepojas ar šo hospitāli, un viņiem ir ar ko lepoties.
Porto ir grāmatu veikals ,kuru novērtē kā vienu no 10 pasaulē skaistākajiem grāmatu veikaliem – Lello&Irmao , šī veikala atvēršanu tūristi gaida jau labu laiku pirms desmitiem rītā. Veikals apbur ar seno, skaisto iekārtojumu.

Vienmēr ir interesanti uzzināt, kā strādā mūsu kolēģi citās bibliotēkās ,vēl  jo vairāk citās valstīs.
Portugālē mēs sastapām savus kolēģus, kuru darbu novērtē un ciena gan studenti, gan pasniedzēji. Universitātē visi zina, ka bibliotēkā viņi atradīs informāciju ,kas nepieciešama sekmīgam mācību procesam.