piektdiena, 2015. gada 25. septembris

Zinātnieku nakts Būvniecības un arhitektūras filiāles bibliotēkā


25.septembri daudzas Latvijas augstskolas, tai skaitā arī Rīgas Tehniskā universitāte,  atzīmē kā  Zinātnieku nakti. Šogad pasākuma tēma ir "Gaisma". RTU Būvniecības un arhitektūras filiāles kolektīvs pievienojas šim pasākumam ar grāmatu un gaismas elementu izstādi.
Nāciet, skatieties un vērtējiet! 
 
 
 

ceturtdiena, 2015. gada 10. septembris

LIBER 2015, Londona

No 2015. gada 24. jūnija līdz 26. jūnijam Londonā (Lielbritānija) notika 44. gadskārtējā LIBER konference.


Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācija (Ligue des Bibliotheques Europeennes de Recherche ­- LIBER) ir lielākā nacionālo un akadēmisko bibliotēku apvienība Eiropā, kurā iesaistījušās vairāk kā 400 kultūras, izglītības un zinātnes organizāciju. LIBER 2015 ar vairāk kā 480 delegātiem no 37 pasaules valstīm, t.sk. ASV, Kanādas, Turcijas un Kataras ir pagaidām lielākā konference asociācijas vēsturē. Arī RTU Zinātniskā bibliotēka ir asociācijas dalībniece. 

Konferencē Londonā no Zinātniskās bibliotēkas piedalījās Informācijas un pakalpojumu nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Maija Neilande. Viņa arī sagatavoja materiālu par notikušo konferenci.
Šogad konferences galvenā tēma bija -
"Towards open science".
Konferences programma:
  • atvērtās zinātnes (Open Science) nozīme pētniecībā;
  • bibliotēkas un atvērtie pētnieciskie dati (Open Data, Research Data);
  • pētniecisko datu pārvaldība (Research Data Management);
  • bibliotēku loma atvērtās piekļuves (Open Access) kustības veicināšanā;
  • lielo izdevēju (Springer, Elsevier u.c.) iekļaušanās atvērtās piekļuves (Open Access) kustībā;
  • digitālo kolekciju veidošana un saglabāšana.
Ar prezentācijām var iepazīties konferences mājas lapā, atverot PROGRAMMU.
LIBER 2016. gada konference notiks Helsinkos.

Prezentāciju starplaikos bija iespēja iepazīties ar nozīmīgāko starptautisko izdevējsabiedrību (Thompson Reuters, Springer, Taylor & Francis u.c.) jaunākajiem produktiem.
RTU profilam visvairāk atbilda:
  • Institution of Civil Engineers (ICE) Publishing piedāvātās e-grāmatu [1400 nosaukumi] un e-žurnālu kolekcijas;
  • Emerald e-žurnālu kolekcija "Enginering" [23 starptautiski atzīti žurnāli];
  • Taylor & Francis "Science & Technology Library" [vairāk kā 450 zinātniski recenzētu žurnālu, arhīvs no 1997.gada];
  • Royal Society of Chemistry – datubāzes "RSC Gold", "The Merck Index Online", e-grāmatu kolekcija;
  • Maney Publishing e-žurnālu kolekcija "Materials Science & Enginering" [40 starptautiski atzīti, zinātniski recenzēti žurnāli].

Konference norisinājās Londonas Universitātes Senāta Namā (Senate House). Senāta Namā (būvēts 1937. gadā), atrodas Londonas Universitātes centrālā bibliotēka, ar kuru konferences delegāti varēja iepazīties gida pavadībā, http://senatehouselibrary.ac.uk/.
Konferences noslēguma dienā, interesentiem tika noorganizēta ekskursija uz Britu Bibliotēkas ēku. Britu Bibliotēka dibināta 1973. gadā, apvienojot vairākas līdz tam savstarpēji neatkarīgas zināšanu krātuves. Tās krājumā atrodas ap 150 miljonus vienību, no kuriem aptuveni 14 miljoni ir grāmatas.
Sera Džona Ritblata galerijā apskatījām gan Šekspīram piederošas lietas, gan ar roku rakstītos Beatles dziesmu vārdus, daudzus senus manuskriptus, kā Svētā Kutberta evaņģēlijs un Lielā brīvības harta (Magna Carta). Visi vērtīgākie manuskripti ir digitalizēti un apskatāmi bibliotēkā uz speciāla interaktīva ekrāna - http://www.bl.uk/events/treasures-of-the-british-library.

Vakaros atlika arī brīvais laiks, lai iepazītu Londonu un apskatītu ievērojamākās vietas - Svēta Paula katedrāli, Trafalgaras laukumu, King's Cross un St Pancras dzelzceļa stacijas, panorāmas ratu "Londonas acs", Parlamenta ēku ar Bigbenu, Vestminsteras abatiju, Tauera tiltu, Britu muzeju un Bekingemas pili.

ceturtdiena, 2015. gada 3. septembris

Inženierzinātņu vidusskolas pirmā klase pirmo reizi mūsu bibliotēkā.



2. septembrī 2015. bibliotēku pirmo reizi apmeklēja jaunās Inženierzinātņu vidusskolas 10. klase kopā ar saviem skolotājiem.

Pirmajā tikšanās reizē skolēni un skolotāji tika iepazīstināti ar bibliotēkas struktūru,

darba laikiem, lietošanas noteikumiem, bibliotēkas mājaslapu, elektronisko katalogu un par bibliotēkas un skolas sadarbības iespējām.
Notika īsa ekskursija pa bibliotēku, kuras laikā tika pastāstīts un parādītas iespējas lasītavās un abonementos, tika parādītas pašapkalpošanās un drošības iekārtas bibliotēkā. 







Tikšanās noslēgumā visi devās uz Mācību literatūras abonementu.
Tur skolēni un skolotāji saņēma mācību grāmatas 10. klasei.
Atbilstoši MK noteikumiem katrs skolēns saņem mācību grāmatu uz visu mācību gadu. IZV audzēkņiem bibliotēkas izmantošanā ir visas tās pašas iespējas un tiesības kā studentiem. Ceram, ka viņi būs bieži viesi bibliotēkā.