piektdiena, 2015. gada 30. oktobris

Starptautiskās tehnoloģisko universitāšu bibliotēku asociācijas gadskārtējā 36. konference.

No 5.jūlija līdz 9.jūlijam Hannoveres Kongresu centrā  notika IATUL ( Starptautiskās tehnoloģisko universitāšu bibliotēku asociācijas) http://iatul.org/  gadskārtējā 36. konference, kurā tika atzīmēta arī IATUL dibināšanas 60. gadadiena.  IATUL  biedri ir tehnoloģisko  universitāšu bibliotēkas no vairāk kā 60 pasaules valstīm. IATUL konference tiek organizēta katru gadu dažādās valstīs. 
2015. gadā no RTU Zinātniskās bibliotēkas konferencē piedalījās Zinātniskās bibliotēkas direktore Aija Janbicka un vecākā bibliotekāre Linda Braže. Viņas dalās savos iespaidos.

Konferences laikā ir iespējams uzzināt  jaunās tendences un iegūt jaunas zināšanas  bibliotēku darbā, satikt zināmus kolēģus, iepazīties ar jauniem, nodibināt kontaktus  un apmainīties pieredzē.
2015. gada konferenci organizēja TIB ( Vācijas Nacionālā zinātnes un tehnoloģiju  bibliotēka, kura ir lielākais dokumentu piegādes centrs Eiropā. (https://www.uni-hannover.de/en/universitaet/organisation/einrichtung/tibub/. Arī mūsu bibliotēkai tā ir sadarbības partneris, no kura mēs pasūtām lasītājiem nepieciešamos rakstus, kuri nav pieejami mūsu bibliotēkā.
Konferences galvenā tēma  bija Stratēģiskā partnerība  informācijas pieejamībai  un atklāšanai ( Strategic Partnership for Access and Discovery). http://www.iatulconference2015.org/
Laikā, kad pasaulē tiek izdots milzīgs daudzums informācijas, liela nozīme ir sadarbībai starp bibliotēkām, jo neviena  bibliotēka pati nevar nodrošināt visu lietotājiem nepieciešamo informāciju. Tikai bibliotēkām sadarbojoties dažādās formās (konsorcijos, asociācijās, projektos,  u.c. ) iespējams to veikt. Īpaši tas ir nozīmīgi zinātniskās informācijas nodrošināšanai universitātēs un augstskolās, kurās norit studiju process un zinātniski-pētnieciskais darbs.   

Konferences darbs notika  plenārsēdēs un šādās sekcijās:
  • Bibliotēkas stratēģija un pārvaldība
  • Digitalizācija un digitālā saglabāšana
  • Informācijpratība
  • Zinātnisko datu pārvaldība
  • Stratēģiskā sadarbība
  • Bibliotēku mainīgā vide
Ar prezentācijām var iepazīties konferences mājas lapā http://www.iatulconference2015.org/programme
Konferencē bija arī stendu referātu sekcija. Tie bija jāpiesaka jau gada sākumā.
RTU Zinātniskā bibliotēka konferences orgkomitejai pieteica stenda referātu  "LATABA – augstskolu un zinātnisko bibliotēku pārstāvis Latvijā" ( autores A.Janbicka, S. Krauze), kas atbilda konferences pamattēmai par bibliotēku sadarbību un partnerību. Mūsu bibliotēka ir viena no Latvijas akadēmisko bibliotēku asociācijas dibinātājām un aktīva tās biedre.  Pieteiktais referāts tika akceptēts.  Tā ka uz Hannoveri vedām izdrukātu stenda referātu. Stenda referāti tika izstādīti  konferenču centra vestibilā un bija apskatāmi visu konferences laiku. Konferences otrās dienas plenārsēdē bija jāsniedz īss apskats par katru stenda referātu no tribīnes.













Stenda referāti tika arī vērtēti. Uzvarētājam tika piešķirta bijušās IATUL prezidentes Irmgardes Lankenau balva. Šo balvu ieguva mūsu stenda referāts. 

Katrā IATUL konferencē rīkotājvalsts organizē  dalībniekiem arī kultūras un izglītojošo  programmu. Šoreiz tajā bija iekļauta Hercoga Augusta bibliotēkas Volfenbittelā un Volkswagena autopilsētas Volfsburgā apskate.
Pirmo apskatījām Hercoga Augusta bibliotēku- muzeju. 
Tajā notika iepazīšanās ar bibliotēkas vēsturi, ļoti senām grāmatām, manuskriptiem un to pētniecību. 

Šī bibliotēka ir ne tikai  bibliotēku un izpētes centrs viduslaiku un mūsdienu agrīnā periodam, bet arī māja - muzejs, kas ar saviem eksponātiem padara tās vēsturi un kolekcijas dzīvas un interesantas. (www.hab.de)

Nākamā pietura bija Volkswagena autopilsētā Volfsburgā. Vispirms mūs sasēdināja vagoniņos un izvadāja pa rūpnīcas "Volkswagenwerk"   milzīgiem cehiem, kur varējām vērot sarežģīto un moderno automašīnu ražošanas procesu. Fotogrāfēt tajā nav atļauts.  Līdz šim divi miljoni izgatavotie jaunie transportlīdzekļi ir izbraukuši no šī pasaulē lielākā automašīnu centra. Tālāk sekoja ekskursija pa autopilsētu. Šis neparastais autoparks ir kļuvis par iecienītāko ekskursijas galamērķi dažāda vecuma cilvēkiem. Ne tikai tāpēc, ka tur var apskatīt automobiļus, bet tā ir arī apmācību vieta un tās 28 ha lielā teritorijā atrodas arhitektūras,  mākslas, dizaina objekti un arī dažādi ziedi,  augi un koki. 
Visu gadu darbojas "ZeitHaus" muzejs, kas ir mājvieta klasiskām automašīnām, kas ir atstājušas savas pēdas automobiļu vēsturē pasaulē. Astoņos paviljonos ir apskatāmas VW zīmola ražotās automašīnas ( Volkswagen, Audi, Porsche, Škoda u.c. ).


No IATUL  konferences atgriezāmies ar jaunām zināšanām un ierosmēm.
Nākošā konference IATUL2016 notiks Kanādā, Halifaksas pilsētā, Dalhousas  Universitātē no 5.-9. jūnijam.  





http://www.iatulconference2015.org/images/Downloads/9_July/9_July_DonnaBournTyson_IATULconferenceHalifax2016.pdf




otrdiena, 2015. gada 13. oktobris

Maijas Mazās gleznu izstāde.


Aicinām visus pirms RTU svētku koncerta baudīt mākslu bibliotēkā:
RTU dzimšanas dienā,
14.oktobrī pl. 14:30
Zinātniskās bibliotēkas 3.stāva lasītavā
RTU (RPI) Arhitektūras fakultātes absolventes
Maijas Mazās gleznu izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci.

Bibliotēkas adrese Paula Valdena iela 5 (Ķīpsalā). Turpmāk izstāde būs aplūkojama bibliotēkas darba laikā: pirmdien - ceturtdien no 8:30 - 19:00, piektdien no 8:30 - 17:00, sestdien no 10:00 - 15:00. Izstādes iniciatore un organizatore ir bibliotēkas direktores vietniece administratīvi saimnieciskajā darbā Ilga Neija.