pirmdiena, 2017. gada 30. janvāris

Pagātnes elpa bibliotēkā.



     RTU Zinātniskās bibliotēkas Retumu lasītavas vadītāja Brigita Ālere ir sagatavojusi materiālu par bibliotēkas JAUNUMU. Fotogrāfiju autore vecākā bibliotekāre Ilvija Miza.
     No 23.janvāra RTU Zinātniskajā bibliotēkā, Paula Valdena ielā 5, 5. stāvā durvis vērusi Retumu lasītava ar ekspozīciju “Pagātnes elpa bibliotēkā”. Šī ir iepazīšanās ekspozīcija, lai parādītu apmeklētājiem kādas vērtības glabājas bibliotēkas krājumos, tāpēc tematiskais aptvērums ir ļoti raibs. 
Šajā ekspozīcijā var aplūkot grāmatas no 19.gs. sākuma līdz 20.gs. 30.gadiem. Te ir grāmatas gan par Rīgas vēsturi un Rīgas Politehnikumu, gan par Livonijas vēsturi, gan par Latvijas pirmās brīvvalsts tautsaimniecības, būvniecības, zinātnes un kultūras vēsturi. 
    Ieinteresēšanai pieminēšu tikai dažas grāmatas. No Rīgas vēstures – 1908.gada Rihtera kalendārs, 1877.gada Rīgas adrešu grāmata, 1818.gada insektu rādītājs Rīgā un tās apkārtnē. Savukārt, par Livonijas vēsturi stāsta dažādi statistikas krājumi, piem., dzimušie un mirušie 1863.-1872.gadā, zemes nodokļu reformas materiāli, izdoti 1896.gadā, Livonijas viduslaiku būvniecības pieminekļi, kurus grāmatā apkopojis Jurjevas Ķeizariskās universitātes (tagad Tartu universitāte) būvniecības docents Reinholds Guleke u.c. Cik daudzveidīga literatūra izdota Latvijas pirmās brīvvalsts laikā liecinās nosaukumi – Ēku koka puves un ēku ūsaiņa apkarošana (1940), Uzbrukumi no gaisa (1937), Mazais padomnieks tārpu audzināšanā (1926), Meteoroloģisko novērojumu gada grāmata 1931-1933 un vēl daudz citu izdevumu. Savā ziņā unikāls ir fotoalbums, kurā atspoguļota fotoreportāža par Rīgas Vecā dz.Daugavas tilta pārbūves darbiem, kas ir pielikums kāda studenta praktiskās darbības atskaitei.
Atsevišķā sadaļā var aplūkot uzziņu literatūru – dažādas skaidrojošās vārdnīcas, rokasgrāmatas, valodu vārdnīcas, piem., jauno kritisko angļu-vācu valodas vārdnīcu (1859) vai latviešu vācu valodas vārdnīcu (1872) u.c.
     Vēl lasītavā var iepazīties ar mācību spēku dāvinājumiem bibliotēkai ar ierakstu grāmatā, kā arī bij. Ministru prezidenta Andra Bērziņa dāvināju- mu RTU Zinātniskajai bibliotēkai.
      Lasītavas telpās izvietota neliela izstāde - Miniatūrās grāmatas RTU Zinātniskajā bibliotēkā.
   Visu šo ekspozīciju lieliski papildina Ķīmijas fakultātes profesores Skaidrītes Reihmanes personīgās lietas – rakstāmgalda piederumi – tintnīca, dzēšlapas turētājs, vēstuļu turētājs, piezīmju papīrs, logarit- miskais lineāls un vēl daudz citu interesantu lietu.
    Retumu lasītava atvērta 
pirmdienās, trešdienās no 12:00 - 16:00, 

otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no 10:00 - 14:00. 
    Pārējā laikā par iespējām apskatīt izstādi lūdzu jautājiet dežūrējošajām bibliotekārēm vai zvaniet Retumu lasītavas vadītājai Brigitai Ālerei, tel.nr. 67089401, e-pasts: Brigita.Alere@rtu.lv. 
   Darbs ar bibliotēkas retumu un seno izdevumu atspoguļošanu un dažādu kolekciju izlikšanu turpināsies.