pirmdiena, 2013. gada 27. maijs

No 2013. gada jūlija UNESCO digitālās publikācijas būs pieejamas Open Access

No 2013. gada jūlija UNESCO digitālās publikācijas būs pieejamas Open Access (brīvpieejas) režīmā, nodrošinot iespēju miljoniem cilvēku visā pasaulē bez maksas lejupielādēt, tulkot, adaptēt, izplatīt un atkārtoti dalīties ar UNESCO publikācijām un datiem.
Tas būs milzīgs ieguvums visu pasaules valstu pētniekiem, it sevišķi jaunattīstības un pārejas valstīs.  UNESCO ir kļuvusi par pirmo Apvienoto Nāciju locekli, kas pieņēmusi šādu lēmumu, nosakot, ka  turpmāk visām jaunajām publikācijām tiks piemērota atvērtā licence, pašlaik tiek strādāts pie tā, kā šo licenci piemērot esošajiem izdevumiem.

Zinātniska informācija ir gan pētnieka vērienīgākais produktivitātes apliecinājums, gan tehnoloģiskas inovācijas svarīgākais resurs. UNESCO sekmē un atbalsta Open Access - tiešsaistes pieejamību pētnieciskai informācijai, kas ir brīva no vairuma ar autortiesībām saistītām barjerām- pasaules zināšanu plūsmas, inovāciju un sociāli ekonomiskās attīstības veicināšanai.
Open Access logo oriģināli ir Public Library of Science dizainēts.
UNESCO atbalsta OA ar tiešu akcentu uz zinātnisko informāciju (žurnālu raksti, konferenču materiāli un dažādi datu apkopojumi), kas nāk no publiski finansētiem pētījumiem. Sadarbojoties ar partneriem UNESCO strādā pie izpratnes uzlabošanas par ieguvumiem ko sniedz OA starp politiķiem, pētniekiem un vadītājiem.  Izmantojot savu globālo ofisu, institūtu un centru tīklu UNESCO veicina OA sekmējošu politisku lēmumu pieņemšanu. Papildu tam, UNESCO iesaistās globālās, ar OA saistītās debatēs un sadarbojas ar vietējām, reģionālajām un pasaules iniciatīvām, kas atbalsta OA.

Pētnieki, novatori, skolotāji, studenti, plašsaziņas līdzekļu speciālisti un sabiedrība kopumā iegūst no Open Access. Tā veicina globālo zināšanu plūsmu atbalstot zinātnisko atklājumu, inovāciju un sociāli ekonomisko attīstību.
UNESCO Open Access publikācijas būs pieejamas UNESCO mājas lapā.
Pilns paziņojuma teksts


Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru