ceturtdiena, 2013. gada 31. oktobris

Open Access nedēļa RTU Zinātniskajā bibliotēkā

Grāmata vai e-grāmata? :)
Open Access nedēļas ietvaros RTU Zinātniskā bibliotēka pievērsa īpašu uzmanību Elektronisko resursu popularizēšanā. Mēs iepazīstinājām mūsu lasītājus – gan studentus, gan mācībspēkus ar jaunām ierīcēm: e-lasītājiem, kuros ir ievietotas kolekcijas atbilstoši RTU studiju virzieniem. Šoreiz e-lasītājos varēja lasīt grāmatas un analītiskus rakstus, kuri ir pieejami brīvpieejā. Pie galdiņa, kur atradās šie e- lasītāji, ik pa laikam pulcējās studenti un raisījās domu apmaiņa par to tehniskajām iespējām un saturu, vairāki studenti savu vērtējumu ierakstīja atsauksmju un ierosinājumu kladē.

Vērtējumi ir gan līdzīgi, gan gluži pretēji. Vieni saka, ka e-grāmatu lasītājus ir ērti lietot, īpaši vārdnīcas, ka tie būtu īpaši noderīgi, ja tajos būtu liels skaits e-grāmatu. Vairāki studenti atzīst, ka gribētu, lai šo ierīču formāts būtu lielāks, lai lasītājā būtu pieejamas grāmatas latviešu valodā.


Ir studenti, kuri saka, ka bibliotēkā viņiem šādi e-lasītāji nav vajadzīgi, ka viņiem pašiem ir savas personīgās tehniskās ierīces, kur lasīt dažādus e-resursus un bibliotēku viņi redz kā vietu, kur paņemt rokās fizisku grāmatu.

Vairāki studenti atzīst, ka pirmo reizi dzīvē tur rokās tieši šādu ierīci un viņi arī saka, ka būtu labāk, ja kāds apmācītu kā ar to rīkoties.

Ir atzinīgi vārdi par RTU bibliotēku: „Patīkams pārsteigums un prieks, ka RTU bibliotēka sevi modernizē un seko līdzi tehnoloģiju jaunumiem…”, „…labs jauninājums bibliotēkā”, utt.

Katrs students, protams, vēlas redzēt konkrēti savas pārstāvētās nozares e-grāmatas šādos lasītājos, piemēram, e-grāmatas par dizainu, par muitu, par nodokļiem, utt. Un, kā jau pieminēju raksta sākumā, studenti labprāt lasītu šādas grāmatas latviešu valodā. Studenti vēlētos, lai šādas ierīces tiktu izsniegtas uz mājām, lai nebūtu jānes pilnas somas ar mācību grāmatām. Tas nozīmē, ka mācībspēki, profesori tiek aicināti izdot mācību grāmatas elektroniskā formātā un latviešu valodā.




Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru