piektdiena, 2017. gada 13. oktobris

Olafa Muižnieka darbu izstāde RTU Zinātniskajā bibliotēkā.

           No 12. oktobra 2017. RTU Zinātniskajā bibliotēkā Paula Valdena ielā 5 ir aplūkojami Olafa Muižnieka darbi. 
            Tā ir mākslinieka 41. personālizstāde. Galvenā ekspozīcijas daļa ir bibliotēkas 3. stāvā un Konferenču zālē 2. stāvā. Bet darbi ir izvietoti arī bibliotēkas jaunās ēkas brīvpieejas lasītavās un Retumu lasītavā. Izstādi aicinām apmeklēt bibliotēkas darba laikā.
Tuvāk ar mākslinieku un viņa daiļradi iepazīstina Ivi Anna Buce.

        Olafs Muižnieks dzimis 1936.gada 13.augustā, Rīgā. Līdzīgi daudziem savas paaudzes cilvēkiem bērnībā izsūtīts uz Sibīriju. Latvijā atgriezies 1953.gadā. 1969.gadā pabeidzis Latvijas Mākslas Akadēmijas Grafikas nodaļu un  kopš 1969.gada  ir Mākslinieku savienības biedrs. Viņam ir bijušas 40 personālizstādes un neskaitāmas grupu izstādes Latvijā un ārzemēs. Olafa Muižnieka darbi atrodami gan Zviedrijas karaliskās ģimenes īpašumā, gan Krievijas naudas kaltuves centrālajā birojā, gan arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.
         Līdz 1980-tajiem gadiem Olafs Muižnieks strādājis galvenokārt kā plakātists un grafikas tehnikās – ofortā un litogrāfijā, vēlāk pievērsies arī eļļas glezniecībai. 1994.gadā Olafs Muižnieks uzsācis nodarboties ar tajā laikā vēl pilnīgi nepazīstamo datorgrafiku. 
Šobrīd mākslinieks ne tikai glezno un veido datorgrafikas darbus, bet arī pasniedz Latvijas Universitātes Mākslas fakultātē.
Šī ir Olafa Muižnieka 41. personālizstāde, kura sakrīt ar 81.dzimšanas dienu šinī  gadā. Olafs Muižnieks turpina intensīvi un produktīvi strādāt, tamdēļ viņš nav jutis vajadzību apstāties un skatīties atpakaļ , veidojot retrospektīvu izstādi, bet gan nolēmis izstādīt pēdējā laikā tapušos datorgrafikas darbus. Māksliniekam raksturīga grafikas programmu izmantošana ļoti netipiskā veidā strādājot galvenokārt ar sarežģītām un reti izmantojamām programmu iespējām.


           Pēdējo gadu darbiem raksturīgi abstrakti sižeti, mazāk krāsu izmatošana , darbi kļūst rafinētāki un grafiski filigrāni izstrādāti , bieži vien pat kļūstot monohromi, lai grafiskums vēl vairāk tiktu uzsvērts.
         Olafs  Muižnieks pēc savas pārliecības mākslā ir reālists, taču studiju laikā , dziļāk studējot sireālistus un it sevišķi Salvadoru Dali , viņš saprata , ka reālismam var būt dažādas formas un sireālā pasaulē ir vairāk vietas fantāzijai, lai parāditu savu attieksmi pret objektīvo realitāti.  
Olafs Muižnieks savos darbos rāda relatīvo realitāti piekrītot Einšteina teiktajam , ka „ Ne visam  , ko var saskaitīt , ir jēga un ne visu, kam ir jēga, var saskaitīt”.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru