trešdiena, 2018. gada 2. maijs

Diena bez lifta.


Latvijas Tautas sporta asociācija aicināja piedalīties Dienā bez lifta 2018, kas notika 25. aprīlī 2018. visā Eiropā. Diena bez lifta ir daļa no NowWeMOVE kampaņas, kuru uzsāka Starptautiskā Sporta un Kultūras Asociācija (ISCA). Akcijas mērķis ir parādīt cilvēkiem, cik vienkārši būt aktīviem ikdienā, neskatoties uz brīvā laika trūkumu. Galvenā pasākuma ideja ir stimulēt ikdienā lifta vietā lietot kāpnes. Pirmo reizi šo akciju atbalstīja RTU Zinātniskā bibliotēka.

Par tās norisi stāsta Lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Jolanta Ivanova.
No 23.04. – 28.04.2018 Latvijā norisinājās Bibliotēku nedēļa. Tās tēma “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”. Viens no pasākumiem bija akcija "Diena bez lifta 2018", kas deva iespēju Bibliotēku nedēļas ietvaros popularizēt bibliotēkas ēku un pakalpojumus, jo informācijas plakātā tika likts uzsvars ne tikai uz veselību, bet arī uz bibliotēkas apskati: Piedalies Eiropas dienā bez lifta – kāp pa kāpnēm, sadedzini vairāk kalorijas un apskati bibliotēku.
Piedalīšanās akcijā bija izaicinājums, jo dienas laikā bibliotēkā apgrozās ap 400 cilvēkiem un lifta izmantošana ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas pārvietošanās veidu ēkā. 
Tā kā bibliotēkas ēkā lifta kustību ir iespējams nobloķēt un arī kāpnes ir ļoti tuvu liftam, tad akcijas dienas sākumā tas tika izdarīts.

No rīta, vērojot lietotāju plūsmu un redzot viņu izbrīnu, ka lifta izsaukšanas poga nav aktīva, tika pieņemts lēmums liftu tomēr atbloķēt, tādējādi dodot lietotājiem izvēles iespējas. Dienas laikā daļa lietotāju izvēlējās kāpnes, slinkākie, kā arī cilvēki ar nelielām veselības problēmām, izmantoja liftu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veselīga dzīvesveida piekritēju izaicinājums bibliotēkā ir 83 pakāpieni.
Informācija par “Diena bez lifta 2018” bija plaši pieejama un katrs lietotājs, redzot informācijas plakātiņus, zināja kas notiek un kāpēc,  tāpēc izvēlējās savu pārvietošanās veidu ēkā: kāpnes vai liftu.
Bibliotēkas darbinieki aktīvi atbalstīja akciju. Dienas laikā konsultējot lietotājus, meklējot nepieciešamo literatūru un veicot citus darba pienākumus, izmantoja kāpnes ne vienu vien reizi.
Akcijas dienas ietvaros arī liftam bija atslodzes diena.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru