trešdiena, 2013. gada 19. jūnijs

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Poliju – Gdaņska, Malborka un Toruņa

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku konsultatīvais centrs sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību un tūrisma firmu „Rīgas tūristi” organizēja profesionālo mācību braucienu uz Poliju, kas notika no 2013.gada 5.jūnija līdz 8.jūnijam. Braucienā piedalījās RTU Zinātniskās bibliotēkas speciālistes Lāsma Zariņa un Astrīda Brigmane. Un, lūk, mūsu iepaidi par bibliotēkām Polijā un draudzīgajiem, zinošajiem kolēģiem.
Mēs apmeklējām divas ļoti interesantas bibliotēkas:
Toruņas Kopernika universitātes bibliotēku
Polijas Zinātņu akadēmijas bibliotēku Gdaņskā


Toruņas Kopernika universitātes galvenā bibliotēka tika dibināta 1945. gadā. Atklāšanas brīdī tajā jau bija 44 000 grāmatu. 1973.gadā bibliotēka pārcēlās uz pašreizējām telpām, kuras tikušas projektētas speciāli bibliotēkai un atradās studentu pilsētiņā.
Bibliotēkas sastāvā ir arī universitātes muzejs, kurā glabājas daudz nozīmīgi kultūrvēsturiski objekti.
No 1947.gada bibliotēka saņem Polijā izdoto izdevumu obligāto eksemplāru. Bibliotēkā ir vairākas speciālās kolekcijas. Mēs apmeklējām Baltikas kolekcijas lasītavu, kur bija izstādītas grāmatas latviešu valodā. Tas bija ļoti patīkami, ka kolēģi īpaši gatavojušies mūsu uzņemšanai.
Bibliotēkā ir vēl vairākas atsevišķas kolekcijas - Pomerānijas, Kopernika un Poļu emigrantu krājums. Kopumā gan tradicionālie, gan elektroniskie resursi sastāda 3 miljonus vienību, kas kalpo gan pētniecībai, gan zinātnes un izglītības attīstībai universitātē. Bibliotēkā strādā ar informācijas sitēmu Horizon un no 2002. gada aktīvi piedalās Polijas Kopkatalogā NUKAT.
Toruņas Kopernika universitātes galvenā bibliotēka ļoti lielu uzmanību pievērš savu retumu kolekcijas restaurēšanai un digitalizēšanai. Bibliotēka ļoti lepojas ar seniespiedumiem. Speciālās vitrīnās ir izstādītas īpašas, vēsturiskas, ļoti interesantas un vērtīgas grāmatas.
Protams, visur jūtama Kopernika klātbūtne, gan plakāti, gan globusi, gan komiksi un grāmatas liecina par to, cik ļoti Turoņā lepojas ar savu izcilo novadnieku.
Iespaids par bibliotēku palika ļoti labs, redzams cik liels darbs tiek ieguldīts pētniecībā, dažādu izdevumu sagatavošānā un ļoti patika augstais līmenis grāmatu restaurācijā un digitalizācijā.

Otra bibliotēka, ko apmeklējām, bija Polijas Zinātņu akadēmijas bibliotēka Gdaņskā - ļoti nozīmīgs kultūrvēsturiskā mantojuma centrs Polijā. Bibliotēka kā svarīgu uzdevumu uzskata , spēju nodrošināt pētniekus, zinātniekus, izglītības darbiniekus ar informāciju, retumiem, izdevumiem, kuri ir nepieciešami pētniecībā. Šo uzdevumu bibliotēka veic ar savas nenovērtējamās kolekcijas starpniecību.
Liels darbs tiek veikts, digitalizējot seniespiedumus. Pētniekiem ir pieejamas digitālās kopijas un ļoti vērtīgās grāmatas iegūst muzejisku vērtību, priecējot bibliotēkas apmeklētājus dažādās izstādēs.
Bibliotēkā tiek glabāti vairāk kā 10 000 vienību rokraksti, tajā skaitā 380 rokraksti no viduslaikiem un apmēram 2 500 16., 17. gs. rokraksti.
 Bibliotēka organizē daudz un dažādus zinātniski – praktiskus seminārus pētniekiem un lielu uzmanību pievērš darbinieku tālākizglītībai. Bibliotēkā strādā 110 darbinieki.  
Polijas Zinātņu akadēmijas bibliotēkā glabājas īsti dārgumi. Piemēram, Polijas lepnuma – renesanses matemātiķa un astronoma Nikolaja Kopernika grāmatas un publikācijas par debesu ķermeņu kustību, ko uzskata par ārkārtīgi nozīmīgiem atklājumiem zinātnes vēsturē. 
Šo bibliotēku ir apmeklējis arī Latvijas prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi un mums bija tas gods aplūkot tos pašus Polijas bibliotēkas dārgumus un pieskarties unikālām vērtībām.
Brauciens uz Poliju bija ļoti piesātināts un interesants ne tikai abu bibliotēku dēļ, mums bija iespēja redzēt un baudīt gidu stāstījumu Polijas mežos – Vilku midzenī (Wolfsschanze), vēsturiskās pilsētās – Turoņā un Gdaņskā, klausīties brīnišķīgās ērģeles Sv. Lipka klosterī, ieelpot Baltijas jūras gaisu Sopotā un Gdiņā. Priecāties par izcili skaisto Malborkas pili. 

Paldies jaukajam bibliotekāru kolektīvam, kurš piedalījās braucienā, paldies gidiem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku konsultatīvajam centram, Latvijas Bibliotekāru biedrībai – par organizatoriskajiem darbiem!
No poļu kolēģiem varam mācīties lielo lepnumu par savas valsts, savas pilsētas vēsturi un saviem cilvēkiem. Izcelsim arī savus dārgumus saulītē un leposimies ar savu valsti!

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru