pirmdiena, 2013. gada 1. jūlijs

Lasi e-grāmatas iPadā, planšetdatorā vai e-lasītājā!

Nepalaid garām iespēju izmantot studiju procesā RTU Zinātniskajā bibliotēkā pieejamās EBSCO un Ebrary e-grāmatas! Tās Tu vari lasīt tiešsaistē, izdrukāt vajadzīgās lappuses (katrai sistēmai ir lappušu limits) vai lejupielādēt savā datorā, mobilajā ierīcē vai e-lasītājā.


Kā lejupielādēt e-grāmatu no EBSCO:



1. Neskatoties uz to, ka sistēma jau ir atpazinusi Tavu datoru RTU tīklā (2), Tev ir jāizveido personīgais konts EBSCO sistēmā (1), un tad jāizvēlas eBook Academic Collection (3)
 2. Sameklē sev vajadzīgo grāmatu un nospied Download (4)

Parametrs Checkout Period (5) parāda, cik dienas grāmata būs Tev pieejama pēc lejupielādes.  
Ja uz Tava datora ir uzinstalēta programma Adobe Digital Editions, tad vari uzreiz atvērt failu, ja nav, tad sākumā saglabā to datora cietajā diskā.
3. Lai atvērtu e-grāmatu datorā vai pārnestu to e-lasītājā, Tev ir nepieciešama Adobe Digital Editions programma. Tās instalācijas failu Tu vari bezmaksas lejupielādēt no Adobe Digital Editions interneta lapas (6).
Pēc programmatūras uzstādīšanas piereģistrē savu datoru Adobe Digital Editions programmā (7, 8):

Help  -->  Authorize Computer --> Create an Adobe ID
(eBook Vendor laukā atstāj "Adobe ID")

 Adobe ID ir nepieciešams, lai lasītu DRM aizsargātas EBSCO un Ebrary e-grāmatas.

4. Adobe Digital Editions programmā izvēlies File --> Add to Library
Lejupielādēto failu sarakstā  izvēlies failu URLLink.acsm (tas vēl nav e-grāmatas fails, tas satur tikai norādi uz konkrētu e-grāmatu. Ja Tev ir saglabātas vairākas EBSCO e-grāmatas, tad failu nosaukumi būs šādi: URLLink.ascm, URLLink(1).ascm, URLLink(2).ascm utt.). Palaižoties šim failam, Tavā datorā tiks lejupielādēta un saglabāta e-grāmata PDF formātā (9)
Ja Tu gribi ierakstīt e-grāmatu savā e-lasītājā, vienkārši pieslēdz ierīci datoram un kad tās ikona parādīsies Adobe Digital Editions programmas loga kreisajā pusē (10), pārvelc grāmatas ikonu uz to (vai iezīmē e-grāmatu un izvēlies File --> Copy to Computer/Device)


Lai lejupielādētu Ebrary e-grāmatu, darbību secība ir līdzīga:

1. Uzinstalē Adobe Digital Editions un aktivizē savu datoru, piesaistot tam Adobe ID
2. Izveido savu personīgo kontu Ebrary datubāzē 
3. Nospied Download pogu pie izvēlētās grāmatas un izvēlies opciju Download the entire document. To Tu varēsi atvērt Adobe Digital Editions programmā vai saglabāt datorā
4. Pieslēdz e-lasītāju datoram un pārnes e-grāmatas PDF failu tajā

Atceries:
  • EBSCO e-grāmatas Tu vari lasīt vismaz līdz šā gada beigām, bet Ebrary e-grāmatas – tikai divas nedēļas. Pēc šī laika DRM aizsargātas e-grāmatas vairs nebūs pieejamas.
  • Ja Tev ir Amazon Kindle e-lasītājs, tad ierakstīt tajā e-grāmatu, izmantojot Adobe Digital Editions, Tu nevarēsi. Tev sākumā jāsaglabā e-grāmata datorā cietajā diskā, tad jāieraksta PDF fails Kindle e-lasītājā. Lai saglabātu EBSCO e-grāmatu, izmanto opciju Print (11, 12). Atceries, ka salabāt vai izdrukāt vienas sesijas laikā Tu varēsi tikai ierobežotu lappušu skaitu – 60 lpp. (13) 
  •  E-grāmatu lasīšanai Apple vai Android ierīcēs, mēs iesakām Tev izmantot Bluefire Reader programmu

Videomateriāli, kas varētu būt Tev noderīgi:
Kā lejupielādēt EBSCO e-grāmatas
Kā lejupielādēt EBSCO e-grāmatu iPad ierīcē
Kā meklēt un lasīt EBSCO e-grāmatas

2 komentāri :

  1. Ar ko tad īsti atšķīrās šīs e- grāmatas piem. no šiem aparātiem? http://220.lv/lv/mobilie_telefoni_un_plansetdatori/plansetdatori

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai Jūsu jautājums ir, ar ko atšķiras e-lasītāji no planšetdatoriem? Ja divos vārdos, tad galvenās atšķirības ir:
      1.Planšetdatoriem ir LCD ekrāns, kas dod labu attēlu, bet nogurdina acis; e-lasītājiem pamatā ir elektroniskais papīrs, kuru lasīt ir tikpat ērti, kā grāmatu;
      2.Planšetdatori ir daudzfunkcionālas ierīces un uztur vairākus failu formātus; e-lasītāji domāti galvenokārt tikai lasīšanai, uztur tikai dažus formātus (piem., TXT, EPUB, MOBI), ar to nav ērti sērfot internetā, skatīties video utml.;
      3.E-lasītāji parasti ir vieglāki par planšetdatoriem, neprasa biežu uzlādi.
      Secinājums – e-lasītāji ir daudz ērtāki vienveidīga teksta lasīšanai, planšetdatori – sērfošanai internetā, krāsaino žurnālu lasīšanai, video skatīšanai.
      Gan uz viena, gan uz otra veida ierīcēm var lasīt mūsu bibliotēkā piedāvātas e-grāmatas, kas pārsvarā ir PDF formātā. Jārēķinās tikai ar to, ka PDF formāts nav īsti domāts e-lasītājiem, to arī labāk atvērt uz datora vai planšetdatora.

      Dzēst