otrdiena, 2013. gada 12. novembris

RTU Zinātniskās bibliotēkas bibliotekāri - pieredzes apmaiņas vizītē Šauļu universitātē

RTU ZB bibliotekāri kopā ar kolēģiem no Šauļu Universitātes

RTU Zinātniskās bibliotēkas kolektīvs 25.oktobrī devās apciemot kolēģus Šauļu (Lietuva) universitātē.

Šauļu universitātes bibliotēkā mūs sagaidīja viesmīlīgi un draudzīgi. Atverot durvis, uzreiz redzējām, šķiet, tik tikko svaigi renovētas telpas, viss baltā krāsā un askētiski iekārtots. Galvenais, lai ikvienam bibliotēkas apmeklētājam būtu ērti un netraucētu nekas lieks. Visas telpas organizētas loģiski, kontekstā ar universitātes vajadzībām.

Šauļu universitātes bibliotēka ir daudz jaunāka par Rīgas Tehniskās universitātes bibliotēku, tā dibināta 1948.gada 1.septembrī.

1999.gadā bibliotēkā tika ieviesta bibliotēku informācijas sistēma ALEPH, to pašu sistēmu izmantojam arī mēs, tāpēc arī profesionālās sarunas raisījās interesantas un saturīgas.


Ar lielu lepnumu kolēģi mums rādīja savu unikālo Dr.Jonas Šliūpas kolekciju, kuru atvēra 2009.gada 12.jūnijā. Bibliotēka piedalījusies Lietuvas valsts organizētā projektā un ieguvusi ļoti labu skeneri ar programmatūru, lai varētu skenēt un saglabāt šos unikālos retumus. Divi darbinieki darbojas šajā jomā un viņiem tiek nodrošināts tehniskais atbalsts kā arī sistēmbibliotekāra atbalsts.

Šauļu universitātes bibliotēka nodrošina pieeju studentiem un mācībspēkiem 32 datubāzēm.

Lielākā daļa šo datubāzu ir atrodamas bibliotēkā tāpēc, ka to atbalsta valsts. 22 datubāzu pieejamība iespējama, jo Lietuva ir realizējusi Eiropas projektu MoDB. LT. To skaitā - 2 e-grāmatu datubāzes un 20-e-žurnālu datubāzes. Acīmredzot, Lietuvas valsts uzskata, ka ieguldīt naudu zinātnē un studijās atmaksājas, tāpat kā ieguldot naudu ceļu infrastruktūrā. Gribēju vilkt paralēles : iebraucot no Latvijas Lietuvā tik ļoti varēja just ceļu kvalitātes atšķirības!

Rīgas Tehniskās universitātes bibliotēka cenšas piedāvāt saviem bibliotēkas lietotājiem pēc iespējas pilnīgāku pieeju dažādām datubāzēm, bet nejūt valsts jeb Izglītības ministrijas pietiekamu atbalstu datubāzu abonēšanā. Dažādu datubāzu pieejamība veicina gan izglītības, gan zinātnes augstāku kvalitāti, jo nodrošina pieeju vitāli svarīgai informācijai.

Viss iepriekšminētais liek aizdomāties, kad Latvijas valsts sapratīs, ka augsti izglītoti cilvēki ir prioritāte Nr.1? Jo tikai šie cilvēki var atnest labklājību un ziedošus laikus mūsu tēvzemē!

Patika arī pārdomātais telpu izkārtojums Šauļu universitātes bibliotēkā, telpas, kurās ir datori ar labiem skeneriem un programmām attēlu apstrādei, tas arī mūsu universitātē būtu svarīgi, piemēram, studentiem no Arhitektūras fakultātes. Arī citas telpas bija atbilstoši iekārtotas, piemēram, individuālās kabīnes individuālam darbam utt.

Universitātes iekštelpu baltā krāsa, protams, ir gaumes jautājums, man kā krāsu mīlētājai, baltā bija par daudz. Bet citiem patika...

Kopumā guvām vērtīgu pieredzi un atziņas par darbu bibliotēkā un vienmēr ir patīkami kontaktēties ar tuvākajiem kaimiņiem un īstiem profesionāļiem.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru