piektdiena, 2014. gada 31. janvāris

Interesanti fakti par grāmatām un lasīšanu.


        Kad lasi par žāvāšanos, tad pats arī sāc žāvāties.
      Kādreiz grāmatas tika liktas grāmatu plauktos «otrādies»: ar grāmatas muguriņu pret sienu un priekšu uz ārpusi.
        Pētījumi rāda, ka 4-6 gadi ir pats labākais vecums, kad bērns būtu jāmāca lasīt. Pēc 6-7 gadiem iemācīties lasīt ir daudz grūtāk.
       Vidēji cilvēki pavada lasot 6,5 stundas nedēļā.
       Pēc Jeilas universitātes pētījumiem trīs ceturtdaļas skolēnu, kas slikti prot lasīt trešajā klasē, paliks tādi arī vidusskolā.
       Lai uzrakstītu romānu vidēji nepieciešamas aptuveni 475 stundas.
       Grāmatas, kas bijušas uzrakstītas vai arī izdomātas aiz cietuma restēm – «Don Quixote» Migels de Servantess Saaverdra, « The Pilgrim’s Progress» Džons Banjans, «De profundis» Oskars Vailds, «The Prince» Niccolò Machiavelli.
        Agrāk bibliotēkās grāmatas grāmatu plauktos tika piestiprinātas ar ķēdēm.
        Vidēji pircējs grāmatu veikalā pavada pētot astoņas sekundes grāmatas priekšējo vāku un piecpadsmit sekundes uz grāmatas aizmugurējo vāku.
       Pusi no visām grāmatām, kas šodien ir pārdošānā pērk cilvēki, kas ir vecāki par 45 gadiem.
        Pētījumi, kas veikti ASV ir uzrādījuši, ka bērni, kas iemācījušies lasīt līdz trešajai klasei ir ar mazāku iespējamību, ka tie nonāks cietumā, sāks lietot narkotikas vai arī nepabeigs skolu.
        Pieaugušie, kas regulāri lasa literatūru vairāk par divām ar pus stundām dienā ir ar tieksmi nodarboties ar brīvprātīgajiem vai labdarības darbiem un vairāk par pusotru reizi ar tieksmi piedalīties sportiskajos pasākumos.
        Sievietes pērk 68% no visām grāmatām. 
        Vairums lasītāji zaudē savu interesi, kad nonāk līdz astoņpadsmitajai lapaspusei.
       Par bibliokleptomānu  sauc cilvēkus, kas zog grāmatas. Viens no viszināmākajiem bibliokleptomāniem – Stīvens Blūmbergs, kas nozadzis vairāk par 23 000 retu grāmatu no 268 bibliotēkām. Lai izveidotu savu kolekciju, kas tika novērtēta uz aptuveni 20 miljoniem dolāru. Blūmbergs izmantoju daudzējādas metodes: reizēm viņš bibliotēkā iekļuva caur ventilācijas sistēmu vai lifta šahtu.
       Termins «grāmatu tārps» ir radies no maziem kukaiņiem, kas pārtiek no papīra.
+3 -0

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru