piektdiena, 2014. gada 3. oktobris

Bibliotēkas Portugālē


Laikā, kad Latviju savās skavās vēl cieši turēja nemīlīgais Baltijas pavasaris (7.-12.04.), Vecākā bibliotekāre Ingrīda Sika un sistēmbibliotekāre Oksana Zaiceva Latvijas Bibliotekāru biedrības grupā devās tikties ar saulainās dienvidu zemes Portugāles bibliotekāriem.
Iespaidos ar mums dalās Ingrīda.
         Brauciena programma bija gana daudzveidīga un atbilda jebkura bibliotekāra gaumei – lūkojām, kā strādā mazas, gleznainas pilsētiņas bibliotēka, guvām ieskatu galvenās - Portugāles Nacionālās bibliotēkas – darbā, kā arī varējām baudīt neaprakstāmu skaistumu un neizmērojamas bagātības Koimbras universitātes Biblioteca Joanina un Mafras pils bibliotēkā.
Kā pirmajā viesojāmies Obidušas municipālajā bibliotēkā (Biblioteca Municipal de Óbidos).
Obiduša ir pilsēta – “pastkarte”.


Bibliotēkā strādājošie, starp citu – tikai kungi, mums pastāstīja, ka krīzes budžets grāmatu pirkšanai bibliotēkā esot apaļa 0. Viņi cenšoties iet pie klientiem “ārpusē”, apkalpojot skolas, iespēja izmantot bibliotēku tiekot piedāvāta tūristiem, kuru pilsētā ļoti daudz. Ja gadā izsniedz aptuveni 170 grāmatas, tad kā dāvinājumi atpakaļ tiekot saņemtas par 80 vairāk, kas tādējādi papildinot krājumu. Bibliotēkai ir sava mājas lapa http://www.cm-obidos.pt/custompages/showpage.aspx?pageid=abc118b8-d8f4-4f7b-8a01-73280cc1b221&m=c319, kurā daudz uzmanības veltīts literatūras kritikai, var apmainīties viedokļiem, nopublicēt savus darbus.
Bibliotēka darbojas arī sociālajā tīklā Facebook: https://www.facebook.com/BibliotecadeObidos?fref=ts. Padomāts arī par vājredzīgo lietotāju vajadzībām – iegādāta speciāla aparatūra lasīšanai, kā arī izdevumi Braila rakstā.


Kā nākamo apmeklējām Koimbras universitāti, kas vecākā un prestižākā Portugālē. 

Universitātē saglabātas senās tradīcijas - jaunuzņemtie joprojām tiek ievadīti studentu kārtā ar rituālu, kura izcelsme sen aizmirsta, maijā notiek krāsaino lenšu, kas norāda piederību attiecīgai fakultātei, dedzināšanas ceremonija Queima das Fitas utt. Universitātes apmeklējuma laikā arī mēs bijām liecinieki kādam no rituāliem, kurā piedalījās melnā tērpti studenti.







Visa mūsu uzmanība tika pievērsta Biblioteca Joanina, kas nosaukta tās labvēļa Žuana V vārdā (virs durvīm viņa ģerbonis).

 

Ēka celta XVIII gs. 20-jos gados, tās istabas bagātīgi apzeltītas un apdarinātas ar eksotisku koku, šeit glabājas vairāk nekā 40 000 grāmatu (visā Universitātes bibliotēkā – 1 miljons eks.). Grāmatas izdotas līdz 1800.g., bet pati senākā grāmata – XII gs. Tora (ebreju svētie raksti). Grāmatas no bibliotēkas var arī pasūtīt, taču jālasa tās citā telpā. Acīmredzot, lai sargātu šo dārgumu no jebkādiem bojājumiem, bibliotēkā nav ļauts pat fotografēt – iespējams vien iegādāties jau izgatavotas fotogrāfijas. 

Attēls iegūts: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/05/a4/c3/83/biblioteca-joanina-universidad.jpg

Portugāles Nacionālajā bibliotēkā (Biblioteca Nacional de Portugal), kas dibināta 1796.g. un ir lielākā bibliotēka Portugālē, redzējām kādai jāizskatās un kā jādarbojas mūsdienīgai informācijas krātuvei.

Mūsdienu bibliotēkas ēka celta 1969.g., 2008.-2012. g. uzbūvētas jaunas krātuves, kas aizņem 12 stāvus un pēc platības ir vienādas ar – kā jau kārtīgā futbola lielvalstī - 12 futbola laukumiem. Bibliotēkas krājumā 4 miljoni eksemplāru, no kuriem senākie -  no XI gs. Gadā saņem ap 15 000 jaunu izdevumu, 400 periodisko izdevumu un 600 katalogu. Pirms likšanas plauktos grāmatas tiek dezinficētas. Krājuma papildināšana notiek 3 veidos: saņemot dāvinājumus, pērkot (retumus pērk arī izsolēs), kā arī maiņas ceļā ar citām bibliotēkām. Bibliotēkā ap 40 000 lasītāju gadā (ap 150 dienā) un interesanta cenu politika lasītāja kartes iegādei - nedēļai tā maksā 3 EUR, bet gadam 12 EUR. Izdevīgāk nākt uz bibliotēku visu gadu! Ir dažādas lasītavas (retumu, karšu, ikonu utt.) un lasītāja pasūtītie izdevumi tiek atnesti uz viņa rezervēto vietu lasītavā.


Lieki piebilst, ka Nacionālajai bibliotēkai ir sava mājas lapa http://www.bnportugal.pt/, PORBASE - Portugāles bibliotēku kopkatalogs ar vairāk kā 1 500 000 bibliogrāfiskiem ierakstiem un digitālā bibliotēka http://purl.pt/index/geral/PT/index.html.   
Arī šeit redzējām, ka domāts tiek par vājredzīgajiem lietotājiem, bet īpaši mūsu interesi piesaistīja nodaļa, kurā „reanimēja” retumus. Tie tika mazgāti īpašā šķīdumā, žāvēti, ar speciālu vielu pielaboti lappušu defekti. Un daži no retumiem beigās iegūla skaistās somiņās. 

”Saldais ēdiens” pieredzes apmaiņas brauciena noslēgumā bija Mafras pils bibliotēkas (Biblioteca do Convento de Mafra) apmeklējums.

Bibliotēka veidota Rokoko stilā un atrodas karaliskās pils kompleksā, kur iekļauta arī baznīca un klosteris. Viena no Eiropas skaistākajām bibliotēkām, koka plauktu skices savulaik īpaši pasūtītas arhitektam. Te glabājas ap 36 000 sējumu ādas vākos ar zelta apkalumiem. Kolekcijā XVI, XVII un XVIII gs. grāmatas par medicīnu, farmāciju, vēsturi, ģeogrāfiju, ceļojumiem, filozofiju, teoloģiju, matemātiku, literatūru u.c. Starp sējumiem daudz bibliogrāfisku retumu, arī inkunābulas (līdz 1500.g. Eiropā nerūpnieciski, amatnieciski izgatavoti iespieddarbi). Izdevumi tik labi saglabājušies pateicoties mūkiem, kuriem šeit bija sava grāmatsiešanas darbnīca.


Taču vissavdabīgākais, ko uzzinājām šajā bibliotēkā - tā ir īpaša ar vairāku gadsimtu garumā saglabājušos grāmatu konservācijas tradīciju, ļaujot tajā uzturēties maziem sikspārņiem, kas rūpējas par grāmatas bojājošo insektu iznīcināšanu. Attēlā redzamie gan savu darba mūžu jau beiguši, taču kalpoja kā pierādījums. 


Bibliotēka (http://www.palaciomafra.pt/en-GB/Library/ContentList.aspx) nestrādā mūsdienās ierastā bibliotēku darba režīmā, taču grāmatas iespējams iegūt izmantošanai, pasūtot tās.  
Un tā nedēļa Portugālē tuvojās savai izskaņai.

Vēl mazliet ceļā no bibliotēkas uz bibliotēku Portugāles arhitektūras un dabas jaukumi un tad jau Lufthansa reiss Rīgas virzienā ...

2 komentāri :

  1. Vēl viena valsts, kur bibliotekāri ir vīrieši. Tātad pietiekoši cienījams atalgojums. Cerams, ka arī mēs būsim novērtētas, vismaz pēc kāda laiciņa....

    AtbildētDzēst