trešdiena, 2015. gada 22. aprīlis

Vecākās bibliotekāres Jolantas Ivanovas Erasmus pieredzes apmaiņa Kopenhāgenā Dānijas Tehniskās universitātes bibliotēkā 1.02.2015 – 6.02.2015.



2015 gada februāra sākumā man bija lieliska izdevība iegūt vērtīgu pieredzi Kopenhāgenā, DTU bibliotēkā. Bibliotēka ir moderna, starptautiska, inovatīva, darbiniekiem un studentiem draudzīga, orientēta uz lietotāju, mūsdienīga, atvērta jaunajam, kreatīva. Šīs daudzās iezīmes arī pamudināja mani doties pieredzes apmaiņas braucienā tieši uz DTU bibliotēku.
 Pieredzes apmaiņas mērķis: Informācijas un pakalpojumu joma: inovatīvu pakalpojumu piedāvāšanas, datubāzu un elektronisko informācijas avotu popularizēšanas, jaunāko tehnoloģiju izmantošanas, informācijas novērtēšanas, atlases un piedāvāšanas iespējas, kuras varētu izmantot RTU studentiem jaunajā apvienotajā RTU Zinātniskajā bibliotēkā.  
Nedēļas laikā apskatīju arī citas Kopenhāgenas bibliotēkas:DTU bibliotēka, Norrebro publiskā bibliotēka, Karaliskā Dānijas bibliotēka (Melnais dimants),
Karaliskā Dānijas akadēmijas mākslas, arhitektūras, dizaina un konservācijas skolas bibliotēka (The Royal Danish Academy of Fine Arts Schools of Architecture, Design and Conservation), Arhus Universitātes bibliotēka (Pedagoģijas fakultātes bka).
Uzņemošās organizācijas (DTU bibliotēkas) kontaktpersona, ievērojot arī manas vēlmes, izstrādāja lielisku programmu. Tajā tika iekļautas: prezentācijas, ekskursijas, praktiskās nodarbības. Tika aptverts ļoti plašs spektrs, tādējādi nedēļas laikā man bija iespēja iepazīt lieliskās un dažādās Dānijas bibliotēkas. Tēmas ar kurām tiku iepazīstināta: DTU bibliotēkas pakalpojumi un sistēmas, apmācību iespējas studentiem, MOOCs - masveida tiešsaistes atvērtie kursi, e-resursi un licences, Infometrika, pētījumu reģistrēšana un attēlošana, Open Access,  Orchid.
Neliela informācija par DTU bibliotēku:
Dibināšanas gads: 1942. gada 10. septembris (Universitātes dibināšanas gads:1829).
Darbinieki: Universitātē kopumā ir 7 tūkstoši darbinieku. Bibliotēkā ir 68% darbinieku ar bibliotekāro izglītību (kopumā darbinieki: 100).
Universitātes un bibliotēkas pamatvērtības: būt inovatīviem, ar praktisku pielietojumu, radīt pievienoto vērtību. 
Bibliotēkas pārmaiņas: Pēdējā laikā bibliotēka no «klusās lasītavas» pārtapusi mūsdienīgā, plaukstošā, modernā studiju vidē. Bibliotēkai ir 4 stāvi. Grāmatas un žurnāli novietoti renovētajā pagrabstāvā. Pirmais stāvs ir milzīgs informācijas tirgus placis: tajā ir ievietota grāmatnīca, informācijas centrs, vieta pasākumiem. Nākamajā stāvā atrodas atvērta studiju vide ar datoriem un grupu telpām. Pēdējā stāvā atrodas klusās darba telpas, kā arī grupu telpas.
Darba laiks: Bibliotēka (noteiktā laika periodā) atvērta 24/7.
Bibliotēkas sistēma: ALEPH b-kas sistēma
Tehnoloģijas: Tāpat kā RTU ZB ir RFid tehnoloģijas.
Kontakts ar lietotājiem: Darbinieki tiešā kontaktā ar studentiem ir tikai noteiktos laikos (staffless library). Bibliotēka tendēta uz „self-service” tipa apkalpošanu. Bibliotekāri ir smaidīgi, apmierināti ar savu darbu, komunikabli, ļoti zinoši (savas jomas pētnieki).
Telpas: Gaišas, plašas, atvērtas, daudz ērtu darba vietu studēšanai, grupu un individuālās telpas, klusās lasītavas, atpūtas vietas, virtuvītes, skapīši mantu glabāšanai, ierakstu studija, mobilie plaukti, grāmatnīca, ir vieta kur studentiem spēlēt play station spēles.
Grāmatu izsniegšana: Studenti ir ļoti disciplinēti, ievēro noteikumus, tas viņiem ir pašsaprotami. Bibliotēkas Dānijā līdzīgi kā Somijā (neatkarīgi no tā vai tā ir publiskā, universitātes bibliotēka) ir atvērtas visiem, grāmatas (ja ir pieraksts Dānijā) tiek sniegtas uz mājām (180 no 450 Dānijas bibliotēkām ir atvērtā tipa bibliotēkas, tas nozīmē kā cilvēkam nav piesaistes un ierobežojumi tikai pie vienas bibliotēkas). Tātad lasītājs var pasūtīt grāmatas no jebkuras bibliotēkas (lietošanai uz mājām) uz savu vietējo bibliotēku.
DTU bibliotēkā studenti izmanto tikai e-grāmatas, tās ir kā primārais avots studēšanai, tāpēc krājums vairs gandrīz nemaz netiek papildināts ar tradicionālajām grāmatām. Tradicionālās grāmatas ir novietotas pagrabstāvā, tādējādi pārējo bibliotēkas telpu atstājot plašu un brīvu no grāmatu plauktiem.
Bibliotēka ir pārbagāta ar elektroniskajiem resursiem: bibliotēkas abonēto datubāzu skaits ir liels un tās tiek plaši izmantotas. Studentiem un mācību spēkiem tiek nodrošinātas bibliotēkas darbinieku informatīvās un mācību lekcijas, prakstiskās nodarbības, semināri. Aktīva komunikācija un bibliotēkas pakalpojumu reklamēšana notiek arī caur DTU portālu, līdzīgu kā RTU portāls ORTUS.
Ar pieredzes apmaiņas braucienu esmu ļoti apmierināta, ieguvu daudz pozitīvu emociju, zināšanas, pilnveidoju savas angļu valodas zināšanas, ieguvu jaunus kontaktus. Nospraustie brauciena mērķi tika realizēti un gūtas atbildes uz interesējušajiem jautājumiem.



Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru