piektdiena, 2013. gada 4. oktobris

Kā mēs pavadījām Zinātnieku nakti...

27.septembrī RTU Zinātniskā bibliotēka piedalījās Zinātnieku naktī, kuras tēma šogad bija „Ūdens”. Pateicoties firmas GAMMAPLAST atbalstam varējām apbalvot viktorīnas uzvarētājus, kuri atbildēja uz dažādiem jautājumiem par ūdeni.
Bibliotēkā bija izlikta izstāde par ūdeni, kurā varēja atrast pareizās atbildes. Priecājamies, ka mūsu bibliotēkas apmeklētāji uzzināja jaunu un interesantu informāciju par šo tēmu.

Rādījām arī eksperimentus, kur galvenā vieta bija ierādīta ūdenim.

Piemēram – sprādziens ūdenī, kura uzdevums bija radīt īstu baudījumu acīm, jo iepilinot tintes pilienu stikla ūdenstilpnē varējām vērot īstu brīnumu - kā uzplaukst brīnišķīgi ziedi un citi mūsu fantāzijas augļi.


 Lielu interesi radīja eksperimenti ar nedegošo papīru, kuru sargāja ūdens. Papīrs dega ar lielām liesmām, bet nodziestot liesmām, tas bija palicis neskarts. Šo eksperimentu var darīt arī ar papīra banknotēm, bet mūsu apmeklētāji neriskēja un baudīja priekšnesumu, vērojot "nedegošās" bibliotēkas vizītkartes.


Bērniem vislielāko prieku radīja zīmējumi pienā, kur paši varēja zīmēt skaistus, krāsainus apļus ar brīnumnūjiņām, kuras viņiem tika iedotas.


Nopietnākus cilvēkus patiesi ieinteresēja eksperiments ar viskiju un ūdeni, kur ielejot 2 glāzēs šos šķidrumus un uzliekot vienu virs otra, atdalot vien ar kartona lapiņu, tie abi samainījās vietām. Neticami, bet tā notiek. Visam, protams, ir izskaidrojums un to šoreiz mums palīdzēja izdarīt profesors Māris Knite. Liels paldies viņam!



Bija eksperimenti, kuros aktīvi piedalījās arī pasākuma apmeklētāji – kur paliek bļodā esošais ūdens, ja vidū
ir ielikta burciņa ar degošiem sērkociņiem, kā piepūst balonu, drusciņ piepalīdzot arī ūdenim, kā darbojas vienkāršs ūdenssūknis, ko katrs var mājās izgatavot pats, kā tas ir iespējams, ka ūdenī deg uguns, kā izveidot īstu kūpošu katlu, kur droši var visu aiztikt ar rokām – uz šiem jautājumiem varēja rast atbildes visi šīs Zinātnieku nakts apmeklētāji.


Iepriecināja apmeklētāju patiesā interese par mūsu kopīgajiem izmēģinājumiem.

Balvas varēja iegūt arī piedaloties „ūdens liešanas” konkursā.
Ikviens sparīgais „ūdens lējējs” guva prieku pats un dāvāja citiem. Tur valdīja patiesa jautrība.
Tā kā laiks bija auksts un slapjš, tad karsta tēja un filmas par ūdeni un RTU tapušo robotzivi radīja mājīgu atmosfēru un ļāva baudīt mūsu bibliotēkas apmeklētājiem draudzīgu, radošu atmosfēru un RTU Zinātniskās bibliotēkas mājīgumu.

 
Bibliotēkas telpas rotāja īpašs noformējums, ceļu no notikuma uz notikumu krāsaināku padarīja bērnu zīmējumi.
Vēlreiz paldies mūsu atbalstītājiem no SIA Gammaplast, profesoram Mārim Knitem, Nataļjai Kiričenko, kura palīdzēja sarūpēt lielāko daļu no nepieciešamā aprīkojuma eksperimentiem, paldies arī Jeļenai Peļevinai, Mārim Turkam un Mārim Utinānam no RTU Ķīmijas fakultātes, paldies Studentu parlamentam, Zinātnieku nakts organizatoriem, bibliotēkas draugiem, apmeklētājiem, visiem, kuri piešķīra šim vakaram īpašu izzinošu un mājīgu sajūtu.

3 komentāri :

  1. Man bija liels prieks par kolēģiem, kuri ar lielu aizrautību visur piedalījās!

    AtbildētDzēst
  2. Pasākums bija ļoti interesants, vairāk tādu iniciatīvu :)

    AtbildētDzēst
  3. labdien
    Finanšu un ekonomikas krīzes rezultātā jums ir grūtības iegūt aizdevumu, banku un citu finanšu iestāžu līmenī. Jums nav jāuztraucas par. Vēlaties gūt labumu no kredīta, izejot no jūsu projektiem, vēlaties gūt labumu no tirdzniecības fona, jūs vēlaties saņemt kredītu finansēšanai, studijas ārzemēs, vēlaties mainīt auto, aprīkot jūs tehnika, jums piedāvāt jaunu mājvietu. Patīk dažāda veida individuālie aizņēmumi, lai atbilstu jūsu vajadzībām. Es esmu indivīds ar kapitālu, kura tiks izmantota, lai izveidotu aizdevumi cilvēkiem finanšu grūtībās likmi no 2 % līdz 4 %. Ieguvums no manas zināšanas ir vienkāršs un ātrs. Ja interesē un nopietns, sazinājās ar mani. Tieši pa e-pastu: leferfrancisjean@gmail.com
    Labi, lai jums.

    AtbildētDzēst